Κείμενο: ζάχαρη, επιπτώσεις σε μυαλό και σώμα

Ζάχαρη: Έξι επιπτώσεις σε μυαλό και σώμα, εκτός από την αύξηση βάρους


Όλοι γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη προκαλεί την αύξηση βάρους, σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα όμως έχει και σοβαρές επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

Η ζάχαρη συμβάλλει στην ανάπτυξη  της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Ωστόσο, η συστηματική κατανάλωσή της, έχει συνδεθεί με μια σειρά μη φυσιολογικών λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως η κακή μνήμη.

 

Δεν είναι όλα τα σάκχαρα βλαβερά

Ο οργανισμός μετατρέπει τις περισσότερες τροφές σε σάκχαρα προκειμένου να τροφοδοτήσει με ενέργεια τον οργανισμό. Η γλυκόζη προέρχεται από υδατάνθρακες, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά και τροφοδοτεί τα κύτταρα του σώματος και του εγκεφάλου.

Ο δεύτερος τύπος σακχάρων είναι η φρουκτόζη. Όταν προέρχεται από τροφές όπως τα φρούτα και λαχανικά, η φρουκτόζη είναι ακίνδυνη, όταν όμως προέρχεται από αναψυκτικά και επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το φαστ φουντ, οι έτοιμες σάλτσες για σαλάτες, τα μπισκότα κλπ. είναι επιζήμια για την υγεία.


Η ζάχαρη είναι εθιστική

Αρκεί μια μπουκιά κάποιας τροφής με ζάχαρη, για να προκληθεί διέγερση του εγκεφάλου και απελευθέρωση ντοπαμίνης, μιας ουσίας που ευθύνεται για την επιθυμία για φαγητό και τις λιγούρες που νιώθουμε. Η ντοπαμίνη είναι επίσης η ουσία που προκαλεί την επιθυμία για όλο και μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ και ουσιών, όπως το κάπνισμα. Επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης ένιωθαν διαρκώς πεινασμένοι και είχαν περισσότερες λιγούρες σε σχέση με όσους κατανάλωναν τροφές με γλυκόζη.

Η ζάχαρη γερνάει το δέρμα γιατί καταστρέφει ουσίες όπως το κολλαγόνο.

Ατονεί η αίσθηση της υπερφαγίας

Μία διατροφή πλούσια σε ζάχαρη δεν μας προσθέτει μόνο κιλά. Ερευνητές κατέληξαν πρόσφατα στο συμπέρασμα ότι η χρόνια κατανάλωση ζάχαρης «μουδιάζει» το σύστημα της ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης του εγκεφάλου που αποτρέπει την υπερκατανάλωση τροφής. Όταν ο εγκέφαλός μας δεν απελευθερώνει ορμόνες που δίνουν σήμα ότι είμαστε πλήρεις είναι πιο πιθανό να συνεχίσουμε να τρώμε.


Η ζάχαρη μειώνει τη μνήμη

Η ζάχαρη παρεμβαίνει στη λειτουργία του εγκεφάλου προκαλώντας απώλεια μνήμης και μείωση των γνωστικών ικανοτήτων. Έρευνες έχουν καταλήξει στη σύνδεση της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης και του Αλτσχάιμερ, της άνοιας και της κατάθλιψης.


Η απεξάρτηση από τη ζάχαρη δεν είναι εύκολη υπόθεση

Η εξάλειψη της ζάχαρης από τη διατροφή, μπορεί να προκαλέσει έντονα συμπτώματα, όπως άγχος, ρίγη, πονοκεφάλους κ.α. Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την απεξάρτηση από τη ζάχαρη είναι οι δραστικές αλλαγές στη διατροφή.

Πηγή: https://www.onmed.gr/ygeia/story/350153/zaxari-exi-epiptoseis-se-myalo-kai-soma-ektos-apo-tin-ayxisi-varoys (Διασκευή)


Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 14 Ιούνιος 2021, 2:10 μμ