Παιχνίδια για το διάλειμμα

παιχνίδια στην αυλή


Αγαλματάκια ακούνητα, αγέλαστα…

Τα αγαλματάκια παίζονται από τρία παιδιά και πάνω. Ένα παιδί τα «φυλάει» και κλείνει τα μάτια με την πλάτη γυρισμένη στα άλλα παιδιά. Κρατά κλειστά τα μάτια του και λέει τη φράση: «Αγαλματάκια ακούνητα, αγέλαστα, μέρα ή νύχτα;» Όσο λέει τη φράση και κρατά κλειστά τα μάτια τα άλλα παιδιά κινούνται. Φωνάζουν «νύχτα», όταν δεν είναι έτοιμα και «μέρα», όταν πάρουν μια συγκεκριμένη πόζα. Τότε ανοίγει τα μάτια του το παιδί που τα φυλάει και όλοι πρέπει να μείνουν ακίνητοι. Αν κάποιο παιδί εκείνη τη στιγμή κινηθεί, τα φυλάει εκείνο.

Κλέφτες και Αστυνόμοι 

Παίζουν όσα παιδιά θέλουν και χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η μία είναι οι κλέφτες και η άλλη οι αστυνόμοι. Οι αστυνόμοι προσπαθούν να πιάσουν τους κλέφτες, ακουμπώντας τους στην πλάτη. Αυτοί για να προφυλαχτούν, ακουμπούν με την πλάτη κάτω ή στον τοίχο. Αλλά και οι κλέφτες προσπαθούν συγχρόνως να τους ακουμπήσουν στην πλάτη τους αστυνόμους. Όποιον τον ακουμπήσουν στην πλάτη, βγαίνει από το παιχνίδι. 

 Νικήτρια είναι όποια ομάδα μείνει με τα περισσότερα παιδιά.

Τυφλόμυγα 

Τα παιδιά που συμμετέχουν δένουν μ' ένα πανί τα μάτια του παιδιού που τα «φυλάει» -την «τυφλόμυγα»- και τ' άλλα γυρίζουν γύρω του, πειράζοντάς το. Το παιδί με τα κλεισμένα μάτια προσπαθεί να πιάσει έναν από τους συμπαίχτες του. Όταν το καταφέρει, τον ψηλαφίζει και προσπαθεί από το ύψος του, τα ρούχα του και γενικά τα χαρακτηριστικά του να μαντέψει ποιος είναι, οπότε λέει το όνομα του και, αν μαντέψει σωστά, το παιδί αυτό γίνεται τυφλόμυγα.

Τα μέντα - μέντα 

Οι δυο αντίπαλες ομάδες βρισκόταν παραταγμένες η μια απέναντι στην άλλη και σε κάποια απόσταση και τα μέλη της καθεμιάς κρατιόνταν σφιχτά από τα χέρια. Τότε αναπτύσσεται μεταξύ τους ο παρακάτω διάλογος. 

- - Τα μέντα μέντα 

- - Τα μελεγγίτικα 

- - Να μας τα στείλετε 

- - Με ποιον; 

- - Με όποιον θέλετε. 

Τότε η ομάδα στέλνει τον/την πιο δυνατό/ή που τρέχει με δύναμη για να κόψει τα χέρια των παιχτών της αντίπαλης ομάδας. Αν τα καταφέρει, παίρνει ένα παιδί στην ομάδα του. Αν δεν τα καταφέρει τότε το κρατούν οι αντίπαλοι. Νικήτρια είναι η ομάδα που "μαζεύει" τους πιο πολλούς παίκτες. 

Προσβολές 

Προσβολές (αγόρια-κορίτσια). Οι προσβολές παιζόταν κυρίως με δυο ομάδες. Μια αγοριών και μια κοριτσιών. Η ομάδα των κοριτσιών συνεννοείται και κάθε κορίτσι διαλέγει ένα αγόρι. Αυτό ήταν μυστικό. Τα αγόρια τώρα πρέπει να μαντέψουν πιο κορίτσι τους διάλεξε και να πάει σ' αυτό και να το ρωτήσει "με θες;" Αν το πετύχει τότε του κορίτσι του λέει ναι και φεύγουν μαζί. Αν δεν το πετύχει τότε το κορίτσι του γυρίζει την πλάτη και το αγόρι χάνει κι παίρνει την "προσβολή".

Επίσης, μπορείτε να δείτε παιχνίδια και να αποφασίσετε ποια σας αρέσουν στις παρακάτω σελίδες:

http://users.sch.gr/grfilip/games/games_katalogos.htm

http://12dim-volou.mag.sch.gr/games.htm