Κείμενο: τί είναι η ψυχική υγεία;


Η ψυχική υγεία είναι η κατάσταση της συναισθηματικής ευεξίας, όπου το άτομο μπορεί να ζει και να εργάζεται με άνεση μέσα στην κοινότητα και να ικανοποιείται από τα προσωπικά του χαρακτηριστικά επιτεύγματα. Η ψυχική υγεία είναι ο τρόπος που τα παιδιά νιώθουν και σκέπτονται για τον εαυτό τους, αλλά και για τον κόσμο που τους περιστοιχίζει. 

Η θετική ψυχική υγεία ορίζεται ως μια κατάσταση ισορροπίας που περικλείει εφτά χαρακτηριστικά:

  • Την επίγνωση από το άτομο της ταυτότητάς του
  • Τη δυνατότητα του ατόμου να είναι αυτοδύναμο
  • Τη δυνατότητα αντίστασης στο stress
  • Τη δυνατότητα του ατόμου να είναι ενεργητικό και ανεξάρτητο από κοινωνικές επιρροές
  • Την ικανότητα να ελέγχει το περιβάλλον
  • Την ικανότητα να αγαπά, να εργάζεται, να διασκεδάζει
  • Τη δυνατότητα να επιλύει τα προβλήματά του

Τα παιδιά που έχουν καλή ψυχική υγεία όταν αισθάνονται χαρούμενα και θετικά, απολαμβάνουν τη ζωή, μαθαίνουν ευκολότερα, έχουν υγιείς σχέσεις με τους φίλους και την οικογένειά τους, μπορούν να επανέλθουν εύκολα από τα δύσκολα γεγονότα και διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματα του θυμού και της λύπης.

 Η διασύνδεση του σχολείου με την οικογένεια και οι βασικοί τομείς της ανάπτυξης του εαυτού (αυτοεκτίμηση, θετική εικόνα εαυτού), η κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη, η ηθική ανάπτυξη και οι σχέσεις με συνομηλίκους αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την προαγωγή της ψυχικής υγείας (Χατζηχρήστου, 2015). 

Είναι φανερό ότι η ψυχική ανθεκτικότητα (ψυχική ενδυνάμωση) σχετίζεται με την ψυχική υγεία. Η ενδυνάμωση των ατόμων, των οικογενειών και των κοινοτήτων μέσα από την προαγωγή των προστατευτικών παραγόντων και την ελαχιστοποίηση των παραγόντων επικινδυνότητας θεωρείται σημαντικός προστατευτικός παράγοντας απέναντι στις δυσκολίες της ζωής. To σχολείο μπορεί να αποτελέσει το περιβάλλον, στο οποίο κάποιος μπορεί να λάβει την απαραίτητη υποστήριξη, με την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, με την καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας και με την ανάπτυξη της ικανότητας να διαχειρίζεται τη ζωή του και να εμπλέκεται σε αποφάσεις που τον επηρεάζουν, αναλαμβάνοντας προσωπική ευθύνη για την ευημερία και την ευτυχία του, καθώς και για τις σχέσεις του με τους άλλους.