Κείμενο: Η συστηματική άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος να μας προστατεύει από το κάπνισμα τώρα και στο μέλλον


Όλοι γνωρίζουμε τι είναι η άσκηση, αλλά ίσως δεν γνωρίζεις γιατί είναι τόσο σημαντική!

σωματική δραστηριότητα

Η ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Η καρδιά είναι ένας δυνατός μηχανισμός στο σώμα σου, όπου αντλεί αίμα κάθε στιγμή της ζωής σου. Είναι από τους πιο δυνατούς μύες του σώματος αλλά μπορεί να γίνει ακόμη πιο δυνατή. Αφού λοιπόν δεν μπορεί να σηκώσει βάρη για να δυναμώσει, η αερόβια άσκηση, είναι ένας τρόπος για να την βοηθήσεις. Η αεροβική άσκηση είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα όπου απαιτείται από τους μυς να χρησιμοποιούν οξυγόνο. Καλή ιδέα είναι να κάνεις αερόβια άσκηση 2 ή 3 φορές την εβδομάδα για 20 έως 30 λεπτά. Πώς όμως θα φέρεις περισσότερο οξυγόνο στην καρδιά; Μερικές από τις αερόβιες δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις είναι: το κολύμπι, το τρέξιμο, το γρήγορο περπάτημα, το ποδόσφαιρο, ή το ποδήλατο. Ακόμα και ο χορός ή το σχοινάκι είναι αερόβιες δραστηριότητες!

Αντίθετα, το κάπνισμα είναι ο κύριος εχθρός της καρδιάς και όχι μόνο!! Η καρδιά και οι αρτηρίες της δεν συμπαθούν καθόλου τον καπνό από τα τσιγάρα διότι το κάπνισμα δυσκολεύει τις λειτουργίες τους και κουράζει την καρδιά. 

Η ΑΣΚΗΣΗ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΜΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Για μια απλή εργασία όπως το σήκωμα ενός βιβλίου ή το κατέβασμα της σκάλας, οι μύες του σώματος μπορούν να βοηθήσουν με ευκολία. Τί γίνεται όμως όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τους μύες για πιο δύσκολα πράγματα όπως π.χ. το σκαρφάλωμα ενός δέντρου ή να κάνουμε ποδήλατο για αρκετή ώρα; Η άσκηση είναι αυτή που θα κάνει τους μυς πιο δυνατούς και ακόμα και μεγαλύτερους. Όσο δυναμώνουν οι μύες του σώματός σου, μπορείς να δραστηριοποιείσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα και να προστατεύεσαι από τυχόν τραυματισμούς. 

Η ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΣΟΥ

Η άσκηση κάνει καλό για κάθε μέρος του σώματος, και ειδικά για τους πνεύμονες και την καρδιά. Όταν συμμετέχεις σε άσκηση με μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. ποδηλασία, τρέξιμο, ή κολύμπι), οι πνεύμονες σου απαιτούν περισσότερο αέρα για να δώσουν στα τριχοειδή το επιπλέον οξυγόνο που χρειάζονται. Καθώς αναπνέεις βαθιά και εισπνέεις περισσότερο αέρα, τα πνευμόνια σου δυναμώνουν και έχουν την ικανότητα να δίνουν στο σώμα σου τον απαραίτητο αέρα που χρειάζεται. 

Το να διατηρείς τα πνευμόνια σου υγιή, είναι μια καλή ιδέα, και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις είναι να ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΕΙΣ! Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει μεγάλο κακό στους πνεύμονες. Από την φύση τους οι πνεύμονες είναι δυνατοί και σκληροί, αλλά όσον αφορά το τσιγάρο, μπορούν να πληγωθούν εύκολα – και συχνά είναι πολύ δύσκολο ή αδύνατον να τους θεραπεύσουμε. Προστάτεψε τους πνεύμονές σου και θα σε ευχαριστούν για όλη την ζωή σου, προσφέροντας σου μια καλή αναπνοή μέχρι τα βαθιά γεράματα.