Κείμενο: η σημασία των γευμάτων
Η σημασία των Γευμάτων
Πρωινό γεύμα:
- 1 φλ. γάλα χαμηλά σε λιπαρά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
- 1 κομμάτι τυρί και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης.
- 1 κομμάτι κέικ ή 1 μικρό μάφιν.
- 2 φέτες ψωμί αλειμμένο με φιστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου και ένα φρούτο πχ 4 φράουλες.
- 1 αυγό βρασμένο με ολικής άλεσης ψωμί.
- 1 σπιτική μπάρα δημητριακών (γκρανόλα).
Δεκατιανό/ απογευματινό
- Φρούτο και φιστικοβούτυρο- φέτες μπανάνα ή μήλο αλειμμένες με φιστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου.
- 2 κράκερ/ κριτσίνια με τυρί.
- Τσιπς λαχανίδας (kale), μήλου.
- Γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά με γκρανόλα (βρώμη, ξηρούς καρπούς και μέλι) ή/και ένα φρούτο.
- Τορτίγια τσιπς, χούμους και ψιλοκομμένα φρέσκα λαχανικά.
- Πίτσα φρούτων - πίτα ή ψωμί με γιαούρτι και ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα.
- Παστέλι τραγανό και μήλο.
- Στίκ καρότο, σέλινο, αγγούρι, κράκερ και μερικά κομμάτια μαύρη σοκολάτα για γλυκιά απόλαυση.
- Ρυζόγαλο/ κρέμα.
- αποξηραμένο φρούτο πχ σταφίδες και ανάλατους ξηρούς καρπούς.
- 1 κουλούρι σουσαμένιο με τυρί.
- 2 μουστοκούλουρα.
- 1 μικρό σταφιδόψωμο.
- Ρυζογκοφρέτες και 1 φρούτο.
Γεύμα
- 1 μερίδα κρέας ή κοτόπουλο ψητό ή βραστό, όχι τηγανιτό. Αυγά μέχρι 4/ εβδομάδα.
- 1 μερίδα ψάρι ψητό ή βραστό, όχι τηγανιτό, κατά προτίμηση τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
- Όσπρια (φάκες, ρεβίθια, φασόλια), φασολάκια, αρακάς, μελιτζάνες, και άλλα λαδερά φαγητά, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
- Ζυμαρικά: μακαρόνια, χυλοπίτες, κριθαράκι κ.α. σαν συνοδευτικό μαζί με το κοτόπουλο/ κρέας/ ψάρι/ θαλασσινά.
- Πατάτες ψητές, βραστές μέχρι 2 φόρες την εβδομάδα.
- Σαλάτα: Τομάτα, λάχανο, μαρούλι, σπανάκι, κολοκυθάκια, μπρόκολο…
- Τυρί, ψωμί.
Δείπνο = 8μ.μ
Επανάληψη γεύματος όπως πιο μικρή μερίδα (πχ 1/2 μερίδα από το μεσημέρι)
Μαρία Αρβανίτη, Kλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, MSc Διατροφή & Δημόσια Υγεία, Metropolitan University of London, Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων- Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).