Κείμενο: η σημασία των γευμάτων

Η σημασία των Γευμάτων 


Πρωινό γεύμα:

  • 1 φλ. γάλα χαμηλά σε λιπαρά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • 1 κομμάτι τυρί και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης.
  • 1 κομμάτι κέικ ή 1 μικρό μάφιν.
  • 2 φέτες ψωμί αλειμμένο με φιστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου και ένα φρούτο πχ 4 φράουλες.
  • 1 αυγό βρασμένο με ολικής άλεσης ψωμί.
  • 1 σπιτική μπάρα δημητριακών (γκρανόλα).


Δεκατιανό/ απογευματινό

  • Φρούτο και φιστικοβούτυρο- φέτες μπανάνα ή μήλο αλειμμένες με φιστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου.
  • 2 κράκερ/ κριτσίνια με τυρί.
  • Τσιπς λαχανίδας (kale), μήλου. 
  • Γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά με γκρανόλα (βρώμη, ξηρούς καρπούς και μέλι) ή/και ένα φρούτο.
  • Τορτίγια τσιπς, χούμους και ψιλοκομμένα φρέσκα λαχανικά.
  • Πίτσα φρούτων - πίτα ή ψωμί με γιαούρτι και ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα.
  • Παστέλι τραγανό και μήλο.
  • Στίκ καρότο, σέλινο, αγγούρι, κράκερ και μερικά κομμάτια  μαύρη σοκολάτα για γλυκιά απόλαυση.
  • Ρυζόγαλο/ κρέμα.
  • αποξηραμένο φρούτο πχ σταφίδες και ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • 1 κουλούρι σουσαμένιο με τυρί.
  • 2 μουστοκούλουρα.
  • 1 μικρό σταφιδόψωμο.
  • Ρυζογκοφρέτες και 1 φρούτο.

 

Γεύμα

  • 1 μερίδα κρέας ή κοτόπουλο ψητό ή βραστό, όχι τηγανιτό. Αυγά μέχρι 4/ εβδομάδα.

  • 1 μερίδα ψάρι ψητό ή βραστό, όχι τηγανιτό, κατά προτίμηση τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
  • Όσπρια (φάκες, ρεβίθια, φασόλια), φασολάκια, αρακάς, μελιτζάνες, και άλλα λαδερά φαγητά, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
  • Ζυμαρικά: μακαρόνια, χυλοπίτες, κριθαράκι κ.α. σαν συνοδευτικό μαζί με το κοτόπουλο/ κρέας/ ψάρι/ θαλασσινά.  
  • Πατάτες ψητές, βραστές μέχρι 2 φόρες την εβδομάδα.
  • Σαλάτα: Τομάτα, λάχανο, μαρούλι, σπανάκι, κολοκυθάκια, μπρόκολο…
  • Τυρί, ψωμί.


Δείπνο  =  8μ.μ

Επανάληψη γεύματος όπως πιο μικρή μερίδα (πχ 1/2 μερίδα από το μεσημέρι)


Μαρία Αρβανίτη, Kλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, MSc Διατροφή & Δημόσια Υγεία, Metropolitan University of London, Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων- Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).

Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021, 1:52 μμ