Now Reading
Γιατί έχω τόσο χαμηλή αυτοεκτίμηση; Και πώς μπορώ να το διορθώσω;
η υγεία μου, η ζωή μου

Γιατί έχω τόσο χαμηλή αυτοεκτίμηση; Και πώς μπορώ να το διορθώσω;

  • Νίκος Αγάθος, Δημοσιογράφος

Σίγουρα γνωρίζεις πολλούς συμμαθητές, αγόρια και κορίτσια, που είναι περισσότερο παχουλοί από το «φυσιολογικό» ή όχι τόσο «όμορφοι» όσο προστάζει η «μόδα», οι οποίοι ωστόσο, έχουν μεγάλη δημοφιλία στις παρέες και στα social media. Όμως, εσύ, αν και έχεις μια εξωτερική εικόνα που είναι πολύ κοντά σ’ αυτό που θεωρείται «νορμάλ», γιατί εξακολουθείς να νιώθεις σαν τη μύγα μες το γάλα, εισπράττοντας διαρκή απόρριψη στις παρέες και τα social media;

Τι είναι πραγματικά αυτό που φρενάρει την θετική διάθεσή σου, μειώνει το Εγώ σου και « σε χαλάει» σε σχέση με την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου;

Το πιο σίγουρο είναι ότι ακούς διαρκώς μια φωνή μέσα σου που λέει ότι είσαι looser. Και όσο αφήνεις τον εαυτό σου ανοχύρωτο σε επικριτικά σχόλια ή bullying που μπορεί να έχεις υποστεί στο σπίτι, στο σχολείο, στα αθλήματα ή στο διαδίκτυο, τόσο γιγαντώνεται η εσωτερική φωνή που δημιουργεί ανασφάλειες για την εικόνα σου.

Απάντησε με ειλικρίνεια στα παρακάτω ερωτήματα:

> Αισθάνεσαι ότι οι ενήλικοι στην οικογένειά σου (γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, μεγαλύτερα αδέλφια και ξαδέρφια), περισσότερο σε επιπλήττουν παρά σε επαινούν;

> Έχεις αντιμετωπίσει αποτυχίες στο σχολείο ή στα αθλήματα που κάνεις, οι οποίες σε έχουν κάνει πιο σκληρό με τον εαυτό σου;

> Μήπως δεν έχεις φίλους ή συναθλητές, που να σε παρακινούν να ξανασηκωθείς όρθιος όσες φορές κι αν πέσεις;

> Έχεις βιώσει αρνητικά σχόλια ή λιγότερα «like» σε κάποια ποσταρίσματά σου στα social media;

Αν απάντησες ΝΑΙ στις περισσότερες ερωτήσεις, συνέχισε να διαβάζεις…

Μερικά απλά tips που θα σε βοηθήσουν να ενισχύσεις την αυτοεικόνα σου

> Εκπαίδευσε τη φωνή μέσα σου να μην είναι πάντα επικριτική απέναντι σε κάθε τι που κάνεις. Ένα καλό κόλπο είναι το εξής: Για λίγες μέρες, γράψε μερικά από τα άσχημα πράγματα που λες στον εαυτό σου και διάβασε προσεκτικά τη λίστα σου. Είναι αυτά που θα έλεγες σε έναν καλό φίλο για να τον βοηθήσεις; Εάν όχι, ξαναγράψτα τα με τρόπο αληθινό, δίκαιο και ευγενικό. Διάβαζε συχνά τις νέες σου φράσεις μέχρι να γίνουν η νέα σου συνήθεια να σκέφτεσαι έτσι.

> Διάλεξε φίλους που σε βοηθούν να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και γίνε κι εσύ ένας τέτοιος τύπος φίλου για τους άλλους. Σίγουρα σε χαλάει να προσπαθείς να ανήκεις σε παρέες που είναι εξαιρετικά απαιτητικές και επικριτικές απέναντί σου. Όταν νομίζεις ότι πρέπει να είσαι τέλειος, δεν μπορείς να νιώθεις καλά με τίποτα λιγότερο.

> Αν θέλεις να αισθάνεσαι κάθε μέρα και καλύτερα με τον εαυτό σου, απόκτησε πιο θετικές συνήθειες. Η υγιεινή διατροφή και η ενασχόληση με ένα άθλημα ή απλά με τη γυμναστική, θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις καλύτερη φόρμα και σιλουέτα, όπως και πιο ξεκάθαρο μυαλό.

> Εστίασε περισσότερο σε τομείς που τα πας περίφημα. Οι καλές επιδόσεις σου σε ένα άθλημα, τα θετικά σχόλια που παίρνεις για τα κείμενα που γράφεις και ανεβάζεις στα social media, ακόμη και η δεξιότητα που έχεις σε ένα μουσικό όργανο, είναι βέβαιο ότι θα ανεβάσουν την δημοφιλία σου -άρα και την αυτοεκτίμησή σου.

> Προσπάθησε να είσαι ευγενικός και δίκαιος. Η καλή στάση και συμπεριφορά σου απέναντι στους άλλους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιστρέψει σε σένα αργά ή γρήγορα, οδηγώντας την αυτοεκτίμησή σου να αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Πάνω απ’ όλα, να θυμάσαι αυτό: Για να πάψεις σταδιακά τη φωνή μέσα σου που σε «χαλάει», σταμάτα να είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου. Αν για κάθε τι που κάνεις σκέφτεσαι συνέχεια «Δεν είναι πραγματικά καλό», «Δεν είναι τέλειο» ή «Δεν μπορώ να το κάνω αρκετά καλά», χάνεις την ευκαιρία να χτίσεις μια υψηλή αυτοεκτίμηση.

 

Επιπλέον πληροφορίες και πηγές:

Είσαι στην εφηβεία και νιώθεις μονίμως μία θλίψη και απόρριψη; Δες πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις

…………………………………………………………………..

7 ιστορίες εφήβων που υπέστησαν bullying και τις περιγράφουν έτσι όπως τις έζησαν 

…………………………………………………………………..

«Είμαι άσχημη. Είμαι άχρηστη. Είμαι χοντρή. Είμαι χαζή. Δεν τα καταφέρνω σε τίποτα. Είμαι βαρετή»

Πως σου φάνηκε;
Αδιάφορο
0
Ενδιαφέρον
3
Κατανοητό
0
Όχι πολύ καλό
1
Τέλειο
2

Copyright © 2021 QualityNet Foundation.
All Rights Reserved.