Now Reading
Ανακάλυψε τα οφέλη της σωματικής άσκησης στο σώμα, στο μυαλό και στο… σεξαπίλ σου!
η υγεία μου, η ζωή μου

Ανακάλυψε τα οφέλη της σωματικής άσκησης στο σώμα, στο μυαλό και στο… σεξαπίλ σου!

  • Νίκος Αγάθος, Δημοσιογράφος

Γυμναστική, άσκηση, προπόνηση, σπορ, fitness… Αν ρωτήσεις δέκα συνομήλικούς σου για το τι πραγματικά  αντιπροσωπεύουν γι’ αυτούς οι παραπάνω λέξεις, ξέρεις από πρώτο χέρι τις απαντήσεις: οι μισοί από αυτούς θα σου πουν «βαριέμαι ή κουράζομαι μόνο που το ακούω», ενώ οι άλλοι μισοί θα αποκριθούν πιο συγκαταβατικά: «Καλό ακούγεται, και δεν θα με χαλούσε να ασχοληθώ, αλλά δεν βρίσκω χρόνο με τόσες ώρες διαβάσματος».

Θα συμφωνήσουμε ότι η σωματική άσκηση είναι μια σκληρή δουλειά, που καμιά φορά θυμίζει βαρετή ρουτίνα ακόμη και για τους πιο καταξιωμένους αθλητές του πλανήτη (δες εδώ, πόσο σκληρά προπονείται κάθε μέρα ο Στέφανος Τσιτσιπάς). Εάν όμως θέλεις να ανήκεις στο ποσοστό των εφήβων που κυριαρχούν στις παρέες, στα social media και στα φλερτ χάρη στο δυνατό τους σώμα, την καλλίγραμμη σιλουέτα, το κοφτερό μυαλό, τη γιγαντιαία αυτοπεποίθηση και την πηγαία ενέργεια κάθε μέρα, ακολούθησε αυτή τη συμβουλή: Κάνε τη σωματική άσκηση τρόπο ζωής, ξεκλέβοντας έστω και 20 λεπτά την ημέρα για γυμναστική.

Οραματίσου τον καλύτερο εαυτό σου μέσα από τα οφέλη που σου χαρίζει η σωματική άσκηση

Εάν δεν σε χαλάει να μεταμορφωθείς από ένα παιδί χαμηλών τόνων και ελάχιστων προσδοκιών σε έναν έφηβο που θα ξεχωρίζει, ξεκίνα από σήμερα να ασχολείσαι συστηματικά.

> 30 λεπτά τη μέρα αερόβια άσκηση σε κάνει super-fit. Γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία ή κολύμπι, ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς και την αναπνοή, αυξάνοντας την παροχή οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματος: αυτό σε βοηθά να καις πολλές θερμίδες και να αποκτάς μεγαλύτερη και υψηλότερη ενέργεια σε κάθε τι που κάνεις στην υπόλοιπη μέρα σου.

> 15 λεπτά ασκήσεις δύναμης σε κάνουν πιο «power» σε όλα. Απλές κινήσεις με το ίδιο το σωματικό σου βάρος (pushups, έλξεις σε μονόζυγο, βαθιά καθίσματα και προβολές ποδιών), ή έλξεις και πιέσεις με αλτηράκια και λάστιχα αντίστασης, διατηρούν τους μυς σου σφιχτούς και τονωμένους, την ίδια ώρα που καις όλο το πλεονάζον λίπος από κάθε σημείο του σώματος.

Πρόσθεσε σε όλα τα παραπάνω κάθε είδους χόμπι-σπορ του Σαββατοκύριακου, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, skate ή ακόμη και street dancing ή μαθήματα πολεμικών τεχνών και αυτοάμυνας, και πολλαπλασίασε τα οφέλη:

Πιο κοφτερό μυαλό στα μαθήματα

– Πιο άτρωτος από ιούς και ασθένειες

– Πιο δημοφιλής στις παρέες και στα social media

– Πιο ασφαλής σε περιπτώσεις αυτοάμυνας  

3 ακόμη εφόδια που σου χαρίζει η τακτική ενασχόλησή σου με τη σωματική άσκηση

> Πολλαπλασιάζει τις χημικές ουσίες που παράγει ο εγκέφαλος (ενδορφίνες), οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση, μειώνουν το εσωτερικό άγχος και το στρες από εξωτερικούς παράγοντες, αυξάνουν την αυτοπεποίθηση και ενισχύουν τις δεξιότητες σκέψης και μάθησης.

> Προλαμβάνει το ρίσκο εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου ΙΙ, καρδιακών παθήσεων και πολλών μορφών καρκίνου, τόσο στην παιδική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή.

> Χτίζει πολύ γερά θεμέλια για ένα υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς εξαρτήσεις από τσιγάρο, αλκοόλ και ναρκωτικά.

Δεν είναι ανάγκη να μεταμορφωθείς σε υπεραθλητή. Η συστηματική ενασχόλησή σου με το fitness στην ηλικία που βρίσκεσαι, περισσότερο έχει να κάνει με τα γερά θεμέλια που θα στηρίζουν εφ’ όρου ζωής τη σωματική και πνευματική σου υγεία, αλλά και την ψυχολογία σου.

 

Επιπλέον πληροφορίες και πηγές:

Πόσα λεπτά άθλησης είναι απαραίτητα καθημερινά για έναν έφηβο;

…………………………………………………………………

Τα 10 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι έφηβοι αθλούμενοι στο γυμναστήριο

…………………………………………………………………

Ανακάλυψε τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης στη φύση για το σώμα και το μυαλό σου

Πως σου φάνηκε;
Αδιάφορο
0
Ενδιαφέρον
3
Κατανοητό
0
Όχι πολύ καλό
1
Τέλειο
1

Copyright © 2021 QualityNet Foundation.
All Rights Reserved.