Now Reading
Τι να τρως, για να μην «μασάς» πουθενά
η υγεία μου, η ζωή μου

Τι να τρως, για να μην «μασάς» πουθενά

  • Νίκος Αγάθος, Δημοσιογράφος

Καθώς μεταμορφώνεσαι σιγά-σιγά σε έναν υποψήφιο ενήλικα, αρχίζεις να γίνεσαι όλο και πιο ανεξάρτητος στις διατροφικές σου επιλογές κι αυτό σίγουρα δεν σε χαλάει καθόλου. Αλλά εάν κυλήσεις από την εφηβεία σου στο junk food και στις συσκευασμένες τροφές, είναι βέβαιο ότι η ενήλικη ζωή σου θα σε βρει παχύσαρκο.

Τσέκαρε πόσο συχνά ακολουθείς κι εσύ τις 4 χειρότερες διατροφικές συνήθειες, που συνήθως έχουν τα άτομα της ηλικίας σου

> Παραλείπεις το πρωινό; Η ενέργεια, η διάθεση και οι επιδόσεις σου θα είναι εξαιρετικά χαμηλές όλη μέρα στο σχολείο και -καπάκι- στο φροντιστήριο.

> Τρως μόνο σνακ από το κυλικείο ή από το περίπτερο; Τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα παρασκευάσματα που αγοράζεις για να νικήσεις τη λιγούρα σου (αφού δεν έχεις φάει πλούσιο πρωινό), μόνο πολλές θερμίδες και επιπλέον λίπος θα γεμίσουν το σώμα σου -χώρια την κατασπατάληση του πολύτιμου χαρτζιλικιού σου.

> Καταναλώνεις μόνο junk food ή παραγγέλνεις συνέχεια φαγητό απ’ έξω; Ισχύουν τα ίδια με παραπάνω, συν το έξτρα «κακό» λίπος που εισπράττεις και τα σπυράκια που θα γεμίσεις στο πρόσωπο.

> Πίνεις πολλά αναψυκτικά, ελάχιστο νερό και σχεδόν καθόλου φυσικούς χυμούς; Μάθε ότι τα τυποποιημένα ροφήματα και αναψυκτικά τύπου κόλα είναι μια από τις ύπουλες αιτίας παχυσαρκίας για νέους της ηλικίας σου.

Φυσικά και κατανοούμε ότι τόσες συνεχόμενες ώρες εκτός σπιτιού (6 με 7 ώρες σχολείο, 1 έως 3 ώρες φροντιστήριο, και κάπου ενδιάμεσα -ή μετά- άλλες 1 έως 2 ώρες ενασχόλησης με οποιαδήποτε εξωσχολική δραστηριότητα), αφήνει τεράστια περιθώρια για διατροφικές ατασθαλίες.

Αλλά είμαστε εδώ για να σου επισημάνουμε κάτι περισσότερο από αυτό που γνωρίζεις και βιώνεις στην καθημερινή διατροφή σου:

Θέλεις να μάθεις πώς και τι να τρως, χωρίς να σε... τρώει;

> Τρώγε σαν πρωταθλητής: Ακόμη και εάν δεν έχεις βλέψεις να πρωταγωνιστήσεις στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα, μάθε ότι το κατάλληλο πλάνο υγιεινής διατροφής  από σήμερα, θα σε οδηγήσει ευκολότερα να κατακτήσεις ό,τι ονειρεύεσαι για το αύριο, σε κάθε τομέα της ακαδημαϊκής, κοινωνικής, επαγγελματικής ή ερωτικής σου ζωής.

Ένα πλούσιο πρωινό, συν δυο βασικά ημερήσια γεύματα (μεσημέρι-βράδυ), τα οποία συνδυάζουν πρωτεΐνη, «καλά» λιπαρά και υδατάνθρακες (π.χ. κρέας, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρια, όσπρια, ξηροί καρποί, αυγά, μακαρόνια, ρύζι, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά), είναι ο «μαγικός» συνδυασμός τροφών που καταναλώνουν καθημερινά όλοι οι αθλητές.

> Παράλληλα, πίνε πολύ γάλα: Δεν είναι μόνο για μωρά. Το γάλα αποτελεί τη Νο1 τροφή-κλειδί για την αύξηση του ύψους σου, την ενδυνάμωση των οστών σου και την θρέψη των μυών σου: όλα αυτά συνηγορούν σε μια πολύ κομψή σιλουέτα.

> Κατέβαζε πολλά ποτήρια νερού ακόμη και όταν δεν διψάς: Επειδή το σώμα μας αποτελείται κατά 50 έως 70% από νερό, αυτό σημαίνει πως όσο μειώνονται οι «αποθήκες» σου μέσα στην ημέρα, θα νιώθεις πεσμένη ενέργεια σωματικά και πνευματικά, θα έχεις αδυναμία συγκέντρωσης στα μαθήματα και θα παχαίνεις περισσότερο (εάν δεν το ήξερες, το νερό καίει όλες τις παραπανίσιες θερμίδες λίπους στον οργανισμό)

Κράτα καλά στο μυαλό σου αυτό: Τώρα που είσαι στην εφηβεία, ό,τι χτίσεις στη συγκεκριμένη φάση της ζωής σου θα σε ακολουθεί στην υπόλοιπη ενήλικη ζωή σου. Και ένα πολύ βασικό κομμάτι είναι η ισορροπημένη διατροφή, όπου συνδυαστικά με την καθημερινή σωματική άσκηση, θα σε βοηθήσει να απολαμβάνεις ένα υγιές και καλλίγραμμο σώμα σε όλη την υπόλοιπη ζωή σου.

Πως σου φάνηκε;
Αδιάφορο
0
Ενδιαφέρον
3
Κατανοητό
0
Όχι πολύ καλό
1
Τέλειο
1

Copyright © 2021 QualityNet Foundation.
All Rights Reserved.