Now Reading
Πώς θα σταματήσεις να παίζεις «κρυφτούλι» με τις αλήθειες σου
η υγεία μου, η ζωή μου

Πώς θα σταματήσεις να παίζεις «κρυφτούλι» με τις αλήθειες σου

  • Νίκος Αγάθος, Δημοσιογράφος

Πολλά παιδιά στην ηλικία σου κρύβουν συχνά πράγματα που κάνουν ή νιώθουν ή τους χαλάνε, κυρίως από το φόβο της απόρριψης ή και της τιμωρίας από τους «μεγάλους». Εάν είσαι κι εσύ ένας έφηβος που φοβάται να μιλήσει ανοιχτά με τους γονείς του για σημαντικά πράγματα -και τα κρύβεις μέσα σου επειδή αμφιβάλλεις ή τρέμεις για τις συνέπειες-, εδώ θα δεις πώς θα μπορέσεις να απελευθερωθείς από το σκοτεινό κελί που κρατά φυλακισμένη την ψυχή σου.

Το να κρύβεις πράγματα μέσα σου σημαίνει ότι φοβάσαι

Όσο ξεκινάς να λες μικρά αθώα ψέματα ή να κρύβεσαι από απλές σκανταλιές στην παιδική σου ηλικία, όσο περνάς την εφηβεία, το «κρυφτό» με την αλήθεια απέναντι στους γονείς σου θα μετατραπεί σε μόνιμο φόβο, άγχος και εσωτερική μοναξιά -όλα καλυμμένα από μια ένοχη σιωπή ή ακόμη περισσότερα ψέματα. Μάθε όμως ότι ακόμη και οι πιο αυστηροί γονείς του κόσμου, εάν δουν μπροστά τους έναν έφηβο που έχει το ψυχικό σθένος να μιλήσει ανοιχτά για τις πράξεις, τα συναισθήματα και τα προβλήματα που βιώνει, θα τον αντιμετωπίσουν εντελώς διαφορετικά: πολύ πιο ώριμα και υπεύθυνα. Και αυτό θα είναι εξαιρετικά απελευθερωτικό για σένα -αλλά και για εκείνους.

Το να βγεις από την «κρυψώνα» σου χωρίς ενοχές και φόβο δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται εξάσκηση, επιμονή και χρόνο. Αλλά από την πρώτη στιγμή που θα το αποφασίσεις, θα έχεις βάλει το πρώτο λιθαράκι.

3 κόλπα που θα σε βοηθήσουν να σταματήσεις να κρύβεσαι, βγάζοντας στο φως όλες τις αλήθειες σου

  1. Χρησιμοποίησε φράσεις που δείχνουν ότι είσαι υπεύθυνος για το πώς σκέφτεσαι, αισθάνεσαι και συμπεριφέρεσαι, ανεξάρτητα από το πώς θα το εκλάβουν οι «μεγάλοι»: 

> «Δεν πήρα καλούς βαθμούς στα τεστ, αλλά το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προσπαθήσω για το καλύτερο από εδώ και μπρος» 

> «Έχω δικαίωμα να βγαίνω με φίλους κάθε Σάββατο βράδυ, και να ξέρετε πως είμαι πολύ ώριμος να επιλέγω σωστά τα άτομα που κάνω παρέα» 

> «Θέλετε να είμαι ευτυχισμένος; Σταματήσετε να με ανακρίνετε/υποψιάζεστε/ /επιπλήτετε/τρομοκρατείτε/τιμωρείτε άδικα, πριν με ακούσετε» 

  1. Μάθε πότε, γιατί και πώς να λες «Όχι» ή «Ναι». Τα να σηκώσεις ανάστημα και να αιτιολογήσεις με σαφήνεια κάτι που οι γονείς σου θεωρούν ασυνήθιστο/παράλογο/απαγορευτικό/επικίνδυνο, την πρώτη φορά θα σε κάνει να αισθανθείς άβολα και περίεργα. Ωστόσο, μετά το πρώτο «σοκ» θάρρους, θα διαπιστώσεις ότι με τον καιρό γίνεται ευκολότερο. Απλά, φρόντισε τα «Όχι» και τα «Ναι» σου να είναι ευγενικά, υπεύθυνα και αιτιολογημένα:

> «Κατανοώ την αγωνία σας ότι δεν θέλετε να βγω ραντεβού με τον/την τάδε, αλλά, ναι, θα το κάνω. Είναι ένα άτομο που είμαι βέβαιος/βέβαιη ότι θα το συμπαθήσετε κι εσείς μόλις τον/την γνωρίσετε»

> «Συγγνώμη που μπορεί να χαλάω τα σχέδιά σας, αλλά όχι, δεν θέλω να γίνω γιατρός/δικηγόρος/αστροφυσικός (!). Μου αρέσουν οι τέχνες (θέατρο/ μουσική/ζωγραφική)»

  1. Ό,τι δεν μπορείς να πεις στα φανερά, γράψ’ το. Όσο κι αν σου φαίνεται «παλιομοδίτικο», τις περισσότερες φορές μια χειρόγραφη επιστολή προς τους γονείς σου μπορεί να είναι αληθινά λυτρωτική -τόσο για σένα όσο και γι’ αυτούς. Εάν θέλεις να εμπνευστείς για το πώς να συνθέσεις μια τέτοια επιστολή από έναν έφηβο προς τους γονείς του, κάνε κλικ εδώ

Επιλέγοντας να λες και να κάνεις πράγματα, που όχι μόνο δεν χρειάζεται να κρύβεις από τους άλλους αλλά και που ταυτόχρονα θα απελευθερώσουν το μέσα σου χωρίς να νιώθεις ενοχές και φόβο, τόσο οι γονείς σου, όσο και όλοι γύρω σου θα αντιληφθούν άμεσα τον τρόπο που επιλέγεις την αλήθεια από το ψέμα, ολοκληρώνοντας την εφηβεία σου σαν ένα πολύ ώριμο και ευτυχισμένο άτομο. Κι αυτό σίγουρα δεν θα σε χάλαγε καθόλου!

 

Επιπλέον πληροφορίες και πηγές:

«Μυστικά γονέων παιδεύουσι τέκνα». Στείλε στους γονείς σου αυτό το link, επισημαίνοντας ότι οφείλουν να το διαβάσουν καλά

…………………………………………………………………………. 

Γιατί οι έφηβοι κρατούν τους γονείς τους μακριά από τα προβλήματά τους;

Πως σου φάνηκε;
Αδιάφορο
0
Ενδιαφέρον
3
Κατανοητό
0
Όχι πολύ καλό
1
Τέλειο
1

Copyright © 2021 QualityNet Foundation.
All Rights Reserved.