Now Reading
Πώς θα δημιουργήσεις -και θα απογειώσεις!- την πιο ξεχωριστή εκδοχή του εαυτού σου
η υγεία μου, η ζωή μου

Πώς θα δημιουργήσεις -και θα απογειώσεις!- την πιο ξεχωριστή εκδοχή του εαυτού σου

  • Νίκος Αγάθος, Δημοσιογράφος

«Ποιος είμαι»;

«Τι θέλω από τη ζωή μου»;

«Πώς θα καταφέρω να γίνω ένα άτομο με τη δική μου ξεχωριστή ταυτότητα αντί να ακολουθώ παρέες και συνήθειες που δεν με κάνουν αληθινά ευτυχισμένο»;

Αν αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που πολύ συχνά τριβελίζουν το μυαλό σου καθώς μεγαλώνεις, δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι -μάλλον, οφείλεις να επαινέσεις τον εαυτό σου: Είσαι ένας «ανήσυχος» έφηβος, που έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχυ της προσωπικής του αναζήτησης, επιθυμώντας να ξεχωρίζει και να διαφοροποιείται από όλους, χωρίς να αυτοκαθορίζεται από παρέες, ομάδες και επιβαλλόμενα πρότυπα ομορφιάς ή μόδας.

Ούτε «πρόβατο στο μαντρί», ούτε «λυκόπουλο σε αγέλη»

Αυτό που θα σε «ξεκλειδώσει» και θα σε οδηγήσει με σιγουριά στο δρόμο που επιθυμείς, λέγεται αυτογνωσία. Είναι μια δεξιότητα που ο καθένας μπορεί να μάθει να βελτιώνει με τις σωστές ασκήσεις και συνήθειες, όμως στην δική σου ηλικία, υπάρχουν πολλά σημεία που είναι γκρίζα και ανεξερεύνητα -είναι αυτά ακριβώς, που σε κάνουν να νιώθεις σκαλωμένος, μετέωρος και σε χαλάνε.

Για να ξεκινήσεις να απαντάς όλες τις «εσωτερικές» απορίες σου και να τις κάνεις πράξη μέρα με τη μέρα, υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική, που πρέπει να την ακολουθήσεις βήμα-βήμα.

Ξεκίνα από αυτές τις 3 συμβουλές, που θα μεταμορφώσουν την παθητική σου σκέψη σε ενεργητική:

> Χτίσε καλύτερες άμυνες: Άκου τα πάντα από τους γύρω σου, αλλά κλείνε τα αφτιά σε ό,τι νιώθεις ότι δεν είναι θετικό, ωφέλιμο και ασφαλές για σένα.

> Πρόσθεσε τα κατάλληλα «φίλτρα»: Όσο λιγότερα στεγανά αφήνεις σε σκέψεις, συμπεριφορές και συνήθειες που επιμένουν να σου επιβάλλουν οι φίλοι, τόσο θα μεταμορφώνεσαι σε αφεντικό του εαυτού σου -κάτι που οδηγεί στο αμέσως επόμενο βήμα:

> Μέτρησε 2 και 3 φορές τις τελικές αποφάσεις σου: Η παρόρμηση οδηγεί συχνά σε λανθασμένες αποφάσεις, εξαιτίας μπερδεμένων και αφιλτράριστων σκέψεων και έντονων συναισθηματικών αντιδράσεων.

3 πρακτικές συμβουλές για να αυξήσεις την αυτογνωσία σου και να απογειώσεις την διαφορετικότητά σου

> Διάβαζε υψηλής ποιότητας λογοτεχνικά μυθιστορήματα: Τα περισσότερα έργα που υπογράφουν καταξιωμένοι συγγραφείς, αναλύουν με μεγάλη σαφήνεια και διεισδυτικότητα τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις δράσεις των ηρώων τους. Αυτό θα σε εξασκήσει ως αναγνώστη να κατανοείς καλύτερα τον εσωτερικό σου κόσμο, και να εμπνέεσαι αναλόγως.

> Εκπαιδεύσου σε μια νέα δεξιότητα: Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ή μιας ακόμη ξένης γλώσσας, η εξάσκηση του ταλέντου σου στη ζωγραφική, στο σκίτσο ή στις κατασκευές, πέρα από το γεγονός ότι αποτελούν μια ισχυρή άσκηση πνευματικής ευελιξίας και αυτογνωσίας, μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις έναν εντελώς καινούργιο δρόμο στην εξέλιξη της διαφορετικότητάς σου.

> Προπονήσου συστηματικά σε ένα άθλημα της αρεσκείας σου: Ο αθλητισμός χαρίζει τεράστιες δόσεις αυτοκυριαρχίας και αυτοεκτίμησης, δημιουργεί ακόμη πιο υψηλά στάνταρντ για την προσωπική σου αξία, και, κυρίως, διαφοροποιεί τον εαυτό σου από τη «μάζα», χτίζοντας ένα προφίλ άξιο θαυμασμού από τους πάντες γύρω σου.

Εάν υπάρχει πραγματικά κάτι που θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις την δική σου ταυτότητα, να είσαι διαφορετικός και να ξεχωρίζεις χωρίς να αυτοκαθορίζεσαι από τους γύρω σου ή από αρνητικά πρότυπα, είναι αυτό: μετάτρεψε την παθητική σκέψη σε ενεργητική και κάνε την πράξη! Η δράση είναι η «μαγική συνταγή» που θα ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές του εαυτού σου για τις οποίες θα είσαι υπερήφανος εφ’ όρου ζωής.

Πως σου φάνηκε;
Αδιάφορο
0
Ενδιαφέρον
3
Κατανοητό
0
Όχι πολύ καλό
1
Τέλειο
1

Copyright © 2021 QualityNet Foundation.
All Rights Reserved.