Now Reading
Δεν φαντάζεσαι πόσο άσχημα μπορεί να σε «χαλάσει» ο εθισμός σου στο virtual reality
η υγεία μου, η ζωή μου

Δεν φαντάζεσαι πόσο άσχημα μπορεί να σε «χαλάσει» ο εθισμός σου στο virtual reality

  • Νίκος Αγάθος, Δημοσιογράφος

Η σύγχρονη τεχνολογία είναι καταπληκτική, δεν συμφωνείς; Χάρη στο Facebook, το Facetime, το Snapchat και το Instagram, μέσα σε ένα δευτερόλεπτο -από την παλάμη του χεριού σου- μπορείς να συνδεθείς και να επικοινωνήσεις με τους φίλους σου, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται. Αυτές οι εφαρμογές δημιουργούν τα πιο σημαντικά κομμάτια του virtual «κόσμου» σου, μέσα από αυτές μπορείς επίσης να έρθεις σε «επαφή» και με εκατοντάδες άλλα άτομα, τα οποία ποτέ δεν θα γνώριζες αλλιώς.

Στην καρδιά της λειτουργίας τους, αυτές οι εφαρμογές έχουν να κάνουν με τη σύνδεση μεταξύ ανθρώπων, και αυτό είναι πολύ καλό. Όμως, οι οθόνες των κινητών, των τάμπλετ και των υπολογιστών γίνονται για σένα αληθινά βλαπτικές όταν τους επιτρέπεις να αντικαταστήσουν την αληθινή σου ζωή με την άψυχη, ψηφιακή εκδοχή της. Από τη στιγμή που όλες οι πληροφορίες που δίνεις και παίρνεις μέσω της τεχνολογίας γίνονται η μόνη σου πραγματικότητα, στο τέλος της  ημέρας αισθάνεσαι πιο μόνος από ποτέ.

Εσύ και η οθόνη σου: μια εμπειρία «απέραντης» μοναξιάς, που μετά από λίγο καιρό καταντά τοξική

Το πρόβλημα με τις διαδραστικές επαφές σου μέσω μιας οθόνης -ή ακόμη και το ατελείωτο, μοναχικό σέρφινγκ και σκρολάρισμα στο διαδίκτυο- δεν είναι μόνο ότι σπαταλάς πολύτιμο χρόνο από τη ζωή σου, που θα μπορούσες να τον εκμεταλλευτείς πιο δημιουργικά και παραγωγικά. Με τον καιρό, μεταμορφώνεται σε εξάρτηση και ψυχαναγκασμό, η οποία μπορεί να βλάψει σημαντικά την ψυχολογία και την ίδια την υγεία σου.

> Η σταδιακή εθιστική επίδραση στο διαδίκτυο δεν κάνει τίποτε άλλο στο μυαλό σου, παρά να διαστρεβλώνει την ουσία της πραγματικής ζωής και να μειώνει τις εμπειρίες σου.

> Οι πολλές ώρες καθημερινά μπροστά από την οθόνη συνδέονται με πράγματα που σε «χαλάνε» πραγματικά, κάνοντάς σε να υποφέρεις από:

– Κατάθλιψη
– Παχυσαρκία
– Μυοσκελετικά προβλήματα
– Παθήσεις των ματιών
– Αντικοινωνική έως και επιθετική συμπεριφορά
– Νευρικότητα, υπερκινητικότητα, ψυχαναγκαστικές συνήθειες και εμμονές
– Αρνητική διάθεση
– Χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο
– Απώλεια ελεύθερης σκέψης και θέλησης
– Μείωση χρόνου για ελεύθερο παιχνίδι και σωματική άσκηση

Πίστεψέ το: Όλα τα παραπάνω, αργά ή γρήγορα, θα σε μετατρέψουν σε ζόμπι της οθόνης.

Τι μπορεί να σε κρατήσει αληθινά ζωντανό και ευτυχισμένο; Να ζεις κάποιες ώρες της ημέρας μακριά από την οθόνη

Η υπέροχη τεχνολογία -που όλο και εξελίσσεται στις μέρες μας- έχει την ικανότητα να συνδέει τους πάντες, με τρόπους που ποτέ δεν φανταζόμασταν δυνατούς. Και θα συμφωνήσουμε μαζί σου πως οι κοινωνικές επαφές μέσω μιας οθόνης είναι πολλές φορές ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσεις, να ταυτιστείς και να διαδράσεις με φίλους -κυρίως εξαιτίας του ελάχιστου ελεύθερου χρόνου που σου αφήνουν τα μαθήματα.

Αλλά η αλήθεια είναι πως μόνο η διά ζώσης συναναστροφή με τα αγαπημένα σου άτομα μπορεί να σε κάνει αληθινά ευτυχισμένο, χωρίς την ανάγκη ενός ψηφιακού «like». Η αληθινή επαφή με τη ζωή έχει να σου δώσει πολύ πιο γεμάτες και ρεαλιστικές εμπειρίες απ’ ό,τι η οθόνη που βαστάς στην παλάμη σου.

Ο κόσμος δεν είναι μόνο ψηφιακός: Κάποιες ώρες της ημέρας προσπάθησε να αφιερώνεις μερικά λεπτά κοιτώντας πιο πέρα, πιο πάνω και μακριά από την οθόνη σου. Μόνο εκεί έξω θα αντιληφθείς τι σημαίνει αληθινή επαφή, επικοινωνία, σύνδεση, διάδραση, διασκέδαση, ψυχαγωγία, αυθορμητισμός, αυθεντικός χαβαλές και απέραντη ευτυχία.

Πως σου φάνηκε;
Αδιάφορο
0
Ενδιαφέρον
3
Κατανοητό
0
Όχι πολύ καλό
1
Τέλειο
1

Copyright © 2021 QualityNet Foundation.
All Rights Reserved.