Now Reading
Πώς θα μάθεις να λες «όχι στο τσιγάρο» από την πρώτη στιγμή
η υγεία μου, η ζωή μου

Πώς θα μάθεις να λες «όχι στο τσιγάρο» από την πρώτη στιγμή

  • Νίκος Αγάθος, Δημοσιογράφος

Το ακούς από τότε που άρχισες να καταλαβαίνεις τον κόσμο γύρω σου: Δεν υπάρχει πιο βλαβερή και θανατηφόρα συνήθεια από το κάπνισμα.

Όμως, όσο μεγαλώνεις, παρατηρείς όλο και περισσότερους συμμαθητές σου να ανάβουν τσιγάρο. Και αυτό είναι αληθινά μια μεγάλη πρόκληση και για σένα.

Πριν όμως μπεις στον πειρασμό για μια τζούρα, μάθε πόσο εύκολα μπορείς να εξαρτηθείς και να γίνεις …μελλοθάνατος -κυριολεκτικά μιλώντας.

> Μπορεί η άσχημη μυρωδιά του καπνού στην ανάσα, στα μαλλιά και στα ρούχα σου να φύγουν μετά από μερικές ώρες, όμως ο εθισμός στη νικοτίνη είναι σχεδόν άμεσος.

> Έπειτα από λίγες μόνο ημέρες καπνίσματος μικρού αριθμού τσιγάρων εθίζεσαι ταχύτατα, επειδή η νικοτίνη που περιέχει το τσιγάρο (αλλά και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή εκείνα χωρίς καύση) είναι μια ουσία εξίσου εξαρτησιογόνος με την ηρωίνη και την κοκαΐνη! Και αυτός ο εθισμός σε οδηγεί όχι μόνο να καπνίζεις συνεχώς, αλλά και να αυξάνεις τη δόση νικοτίνης όσο περνούν τα χρόνια. 

> Η ίδια η νικοτίνη μπορεί να μην σκοτώνει, αλλά τα καρκινογόνα συστατικά που περιέχει ο καπνός των όλο και περισσότερων τσιγάρων που θα καπνίζεις -όντας σταδιακά εθισμένος στην νικοτίνη- είναι αυτά που εντέλει θα σε οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο.

Μάθε πώς θα γίνεις ο «μάγκας» της παρέας χωρίς να είσαι καπνιστής

Όταν έρθει η στιγμή να αντιμετωπίσεις την πίεση των συνομηλίκων σου να καπνίσεις, το μόνο που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι δεν είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις, επειδή το κάπνισμα δεν είναι καθόλου «μαγκιά». Η πραγματική «μαγκιά» σου θα αποδειχθεί όταν μάθεις να λες «Όχι, φίλε, με χαλάει».

Είναι εύκολο να το κάνεις πράξη; Καμιά φορά, όχι. Αλλά εάν εξασκηθείς στα παρακάτω κόλπα θα νιώθεις σίγουρος και δυνατός κάθε φορά που θα βρίσκεσαι αντιμέτωπος με την προσφορά ενός τσιγάρου από την παρέα:

> Νιώθοντας ξεκάθαρος, αποφασιστικός, και καθόλου απολογητικός, πες απλά: «Όχι, ευχαριστώ, δεν καπνίζω. Δεν είναι καθόλου cool».

> Μπορεί να έχει πλάκα απ’ τη μεριά σου, όταν γίνεις σαρκαστικός: «Δεν καπνίζω επειδή φοβάμαι μην το μάθει η μαμά μου και με …πλακώσει», ή «Σόρι, αλλά φουμάρω μόνο ακριβά πούρα! Είμαι κομπλέ».

> Εκεί που μπορεί να τους αφήσεις όλους σύξυλους, είναι όταν πάρεις το πιο σοβαρό σου ύφος και πεις: «Έχω αγώνα αύριο και φοβάμαι πως το τσιγάρο θα μου κόψει την ανάσα. Και αυτό, πολύ φοβάμαι ότι θα με αφήσει στον πάγκο. Ο πάγκος με “χαλάει” περισσότερο από το τσιγάρο».

> Θέλεις να απογειώσεις την ωριμότητά σου και την ανωτερότητα της απόφασής σου να μην καπνίζεις; Κόμπλαρέ τους με την εξής ερώτηση: «Μα, καλά, εσείς αντιδράτε τόσο δυναμικά στο “κατεστημένο” των μπαμπάδων σας και των καθηγητών σας, αλλά εξαρτιέστε από ένα τσιγάρο»;

Στο τέλος της κουβέντας, και όταν οι άλλοι δεν παίρνουν από λόγια ή χλευάσουν την άρνησή σου να καπνίσεις, σήκω και φύγε. Δεν κάνουν για φίλοι σου. Εάν υπάρχουν πραγματικοί φίλοι σε αυτή την παρέα, θα είναι αυτοί που θα σε ακολουθήσουν. Θα είναι αυτοί, που όπως κι εσύ, δεν έχουν ονειρευτεί ένα τόσο ζοφερό μέλλον για τη ζωή τους.

 

Επιπλέον πληροφορίες και πηγές: 

Διάβασε αληθινές μαρτυρίες -και συμβουλές- από παιδιά της ηλικίας σου για το τσιγάρο

……………………………………………………………….

Μάθε εδώ πώς η νικοτίνη σε καταντά σε κανονικό junkie

Πως σου φάνηκε;
Αδιάφορο
0
Ενδιαφέρον
3
Κατανοητό
0
Όχι πολύ καλό
1
Τέλειο
1

Copyright © 2021 QualityNet Foundation.
All Rights Reserved.