Now Reading
Αν ψάχνεις αποδείξεις γιατί να επιλέξεις την υγεία και όχι το τσιγάρο, εδώ θα τις βρεις!
η υγεία μου, η ζωή μου

Αν ψάχνεις αποδείξεις γιατί να επιλέξεις την υγεία και όχι το τσιγάρο, εδώ θα τις βρεις!

  • Νίκος Αγάθος, Δημοσιογράφος

Είσαι σε μια ηλικία, που οι απαγορεύσεις των μεγάλων -ακόμη και για πράγματα που κάνουν οι ίδιοι μπροστά στα μάτια σου-, πολύ συχνά σε βάζουν να απορίες: «Γιατί να μην το κάνω κι εγώ;».

Και το κάπνισμα είναι ο Νο1 πειρασμός για σένα, αφού μάλιστα βλέπεις όχι μόνο πολλούς ενήλικες γύρω σου να καπνίζουν συστηματικά, αλλά γνωρίζεις και κάποιους συμμαθητές σου που ανάβουν τσιγάρο -έστω και στα κρυφά. Και αναρωτιέσαι ξανά, με πιο μεγάλη ένταση: «Γιατί αυτοί ξεκίνησαν να καπνίζουν; Είναι, τελικά ωραίο το τσιγάρο; Μήπως να δοκίμαζα κι εγώ για να καταλάβω; Τι μπορεί να πάθω; Πόσο θα με χαλάσει»;

Άκου, λοιπόν, αυτό: το κάπνισμα μπορεί να σε σκοτώσει μέσα στα επόμενα χρόνια της ζωής σου.

Από τη στιγμή που είτε η απλή περιέργεια, είτε το υψηλό ρίσκο ή η επίδειξη «μαγκιάς» σε παρακινούν να καπνίσεις το πρώτο σου τσιγάρο, ένας υπεύθυνος έφηβος όπως εσύ, οφείλει να γνωρίζει τι λένε τα επιστημονικά στοιχεία:

> Κάθε τσιγάρο αφαιρεί κατά μέσο όρο 5 λεπτά από τη ζωή σου

> Κάθε 6 δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του πρόωρα, μετά από μακροχρόνιο αγώνα με τον καρκίνο

> Ένας στους δύο μακροχρόνιους καπνιστές θα πεθάνει πρόωρα εξ αιτίας του καπνίσματος, και οι μισοί από αυτούς σε μέση ηλικία.

> Σε όλο τον κόσμο, 8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από το τσιγάρο, εξαιτίας όχι μόνο του καρκίνου, αλλά και της χρόνιων ασθενειών που προκαλεί σε όλα τα όργανα του σώματος –κυρίως στους πνεύμονες και την καρδιά. 

> Στην Ελλάδα, το κάπνισμα αποτελεί την αιτία για το 25% των θανάτων

Από όλα τα παραπάνω, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ανάβοντας το πρώτο τσιγάρο της ζωής σου, μπαίνεις αυτόματα σε μια κοινή και τεράστια κατηγορία ατόμων, που χαρακτηρίζονται υποψήφιοι καρκινοπαθείς!!!

Γιατί ακόμη και ένα τσιγάρο είναι τόσο βλαβερό στην υγεία σου;

Πριν καν το δοκιμάσεις, μάθε πόσο πολύ θα σε χαλάσει.

Θα αισθανθείς:

> Κάψιμο στο λαιμό

> Σφίξιμο στους πνεύμονες

> Έντονο βήχα

> Ίλιγγο

> Ανεξέλεγκτο πονοκέφαλο

> Τάση για εμετό

> Βρωμερή αίσθηση στο στόμα

Αυτά τα φρικτά συμπτώματα οφείλονται στα περίπου 600 συστατικά που περιέχει ένα τσιγάρο, τα οποία όταν καίγονται, απελευθερώνουν περισσότερες από 7.000 τοξικές και καρκινογόνες ουσίες, τις οποίες εισπνέεις με κάθε ρουφηξιά.

> Μέσα σε αυτές της χημικές ουσίες, που είναι θανατηφόρες για τα πνευμόνια και την καρδιά σου, ο πιο ύπουλος κίνδυνος είναι η νικοτίνη. Έπειτα από λίγες μόνο ρουφηξιές εθίζεσαι άμεσα, επειδή η νικοτίνη είναι μια ουσία εξίσου εξαρτησιογόνος με την μορφίνη, την κοκαΐνη και την ηρωίνη! Και αυτός ο εθισμός σε μεταμορφώνει σε junkie της νικοτίνης, σπρώχνοντάς σε να καπνίζεις συνεχώς και περισσότερο όσο περνούν τα χρόνια.

Τώρα που έχεις όλες τις αποδείξεις, είναι πιο εύκολο να βρεις τη δύναμη να αντισταθείς ακόμη και στο πρώτο τσιγάρο, αλλά και να γίνεις υπέρμαχος μιας νέας γενιάς χωρίς καπνό. Κάνε εσύ πρώτος τρόπο ζωής την υγεία αντί για το κάπνισμα και διάδωσέ σε όλους τους φίλους σου!

 

Επιπλέον πληροφορίες και πηγές:

7 άσχημα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου με μια και μόνο ρουφηξιά τσιγάρου

…………………………………………………………………………

Ποιο είναι το ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου εξαιτίας του καπνίσματος;

…………………………………………………………………………

Τελευταία έρευνα αποκαλύπτει ότι 2 στους 3 καπνιστές πεθαίνουν πρόωρα

Πως σου φάνηκε;
Αδιάφορο
0
Ενδιαφέρον
3
Κατανοητό
0
Όχι πολύ καλό
1
Τέλειο
1

Copyright © 2021 QualityNet Foundation.
All Rights Reserved.