Now Reading
Έφηβος χαμένος στο διαδίκτυο, καλεί SOS!
η υγεία μου, η ζωή μου

Έφηβος χαμένος στο διαδίκτυο, καλεί SOS!

  • Νίκος Αγάθος, Δημοσιογράφος

Μπορεί να πιστεύεις ότι η πρόσβασή σου σε τεράστιους ωκεανούς πληροφοριών στο διαδίκτυο σε κάνει «σοφότερο» πιο γρήγορα από ποτέ, αλλά δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, το αβασάνιστο «σερφάρισμα» στην ηλικία σου, μπορεί να σε μετατρέψει στο πιο εύκολα θύμα παραπληροφόρησης, εξαπάτησης και εκφοβισμού.

Γιατί δεν πρέπει να πιστεύεις όλα όσα διαβάζεις στο διαδίκτυο

Στην ηλικία που βρίσκεσαι, είσαι ανοιχτός και πρόθυμος να πιστέψεις σχεδόν κάθε τι που γράφεται στις ιστοσελίδες, κυρίως επειδή η εμπειρία σου για τα σοβαρά πράγματα της ζωής τώρα μόλις χτίζεται. Και εάν είσαι εντελώς ανυποψίαστος για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της πηγής που βλέπεις και διαβάζεις μέσα από το διαδίκτυο –είτε μιλάμε για παιχνίδια και online συνομιλίες, είτε για άντληση γνώσης, αναζήτηση πληροφοριών ή ηλεκτρονικές αγορές, αρκεί ένα επιπόλαιο «κλικ» να σε οδηγήσει σε ένα χάος μπερδεμένων συναισθημάτων, λανθασμένων επιλογών και, κυρίως, μιας επικίνδυνης πλάνης.

Πώς θα βρεις τα πιο ασφαλή «πατήματά» σου μέσα στο χάος του διαδικτύου

Κάθε φορά που θα συνδεθείς στο διαδίκτυο για να εκμεταλλευθείς με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο την πληθώρα διευκολύνσεων που σου προσφέρει, έχε στο νου σου αυτές τις απλές, χρηστικές συμβουλές:

> Μην πιστεύεις με την πρώτη ματιά οτιδήποτε διαβάζεις ή βλέπεις, εάν δεν το διασταυρώσεις και από άλλες πηγές.
Και αν υπάρχει κάτι που σε πιθανώς να σε ιντριγκάρει περισσότερο, πρέπει να «σκάψεις» ακόμη πιο βαθιά. Όμως ακόμη και τότε πρέπει να παραμένεις δύσπιστος, επιλέγοντας να σκεφτείς και να κρίνεις καλύτερα σε δεύτερο χρόνο.

> Μην σχηματίζεις γνώμη με βάση το συναίσθημα.
Άφησε την πληροφορία να ωριμάσει μέσα σου για μερικές ώρες ή και μέρες, έτσι ώστε να επιτρέψεις στη λογική να κυριαρχήσει στον εντυπωσιασμό ή στα fake news.

> Μην μαγνητίζεσαι από πλάνες και αμφισβητούμενα στοιχεία.
Εκτός από τις ψευδείς ειδήσεις και τις φαντασιοπληξίες που αραδιάζει ανεύθυνα και ανυπόγραφα ο καθένας, υπάρχουν και τα τρολαρίσματα. Οι «ψεύτες» του διαδικτύου χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους ως μια πειστική τακτική, με μόνο σκοπό να αποπροσανατολίζουν και να προκαλούν αναστάτωση στον αναγνώστη, κάνοντας το άσπρο-μαύρο (πάρε παράδειγμα το κίνημα κατά του εμβολιασμού, όπου μικρές ομάδες επιτήδειων έχουν πείσει αρκετούς νέους ότι ο θάνατος από τον Covid-19 είναι προτιμότερος από μια ένεση που τον προλαμβάνει).

> Αναγνώρισε τη διαφορά μεταξύ γνώμης/άποψης/εκτίμησης/επιδίωξης (του αρθρογράφου) και πραγματικών γεγονότων.
Η προσωπική γνώμη δεν είναι είδηση, αλλά κριτική. Μπορείς να κρατήσεις ή και να υιοθετήσεις την άποψη του αρθρογράφου (αρκεί να είναι ενυπόγραφη), αλλά ψάξε και σε έγκυρες ειδησεογραφικές πηγές για να έχεις ολοκληρωμένη άποψη της πραγματικής ιστορίας.

> Εμπιστεύσου περισσότερο τα άρθρα που συνοδεύονται από links.
Η ύπαρξη συνδέσμων με επιπλέον πληροφορίες και πηγές σε ένα άρθρο, μόνο αξιοπιστία αποπνέει, επειδή πολύ απλά σημαίνει ότι ο αρθρογράφος έχει κάνει για σένα όλη τη δύσκολη δουλειά: βαθύτερη έρευνα, ποιοτική σύγκριση, ασφαλής πληροφορία, πιστοποιημένη εγκυρότητα.

Ο καλύτερος «επεξεργαστής» για κάθε τι που βλέπεις και διαβάζεις στο διαδίκτυο είναι η κριτική σου σκέψη: Υποψιάσου, διασταύρωσε, έλεγξε, ψάξε, αμφισβήτησε, κρίνε, σύγκρινε. Στο τέλος, μπορείς εάν θέλεις να κάνεις κι ένα like ή follow -με σιγουριά και ασφάλεια.
Πως σου φάνηκε;
Αδιάφορο
0
Ενδιαφέρον
3
Κατανοητό
0
Όχι πολύ καλό
1
Τέλειο
1

Copyright © 2021 QualityNet Foundation.
All Rights Reserved.