Now Reading
Όταν όλα μέσα σου σε χαλάνε, είναι πολύ νορμάλ να ζητήσεις βοήθεια από έναν ψυχολόγο
η υγεία μου, η ζωή μου

Όταν όλα μέσα σου σε χαλάνε, είναι πολύ νορμάλ να ζητήσεις βοήθεια από έναν ψυχολόγο

  • Νίκος Αγάθος, Δημοσιογράφος

Το να ζητάς βοήθεια για ένα πρόβλημα που βιώνεις κατά την περίοδο της εφηβείας, πολλές φορές είναι κάτι σχετικά εύκολο εφόσον έχεις γονείς, συγγενείς ή φίλους που πραγματικά εμπιστεύεσαι. Αλλά μπορεί να υπάρχουν πράγματα που πολύ δύσκολα μπορούν να βγουν από μέσα σου και να τα μοιραστείς ακόμη και με τον κολλητό σου. Ειδικά όταν μιλάμε για προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον ψυχισμό σου, τα ασυνείδητα άγχη, τα καταπιεσμένα συναισθήματα και τις βαθύτερες αγωνίες σου, η βοήθεια και η λύτρωση μπορεί να έρθει μόνο όταν αποφασίσεις να μιλήσεις με έναν ειδικό.

Είναι πολύ εντάξει να ζητήσεις βοήθεια!

Υπάρχουν πλέον σε όλη τη χώρα πολλοί καταξιωμένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας με ειδίκευση στους εφήβους, οι οποίοι ξέρουν τους επιστημονικούς τρόπους να σε βοηθήσουν να «ανοιχτείς» με ειλικρίνεια και ασφάλεια για πράγματα που δεν μπορείς να μοιραστείς με τους γονείς ή τους φίλους σου.

> Μην νιώθεις δισταγμό, ντροπή ή άγχος. Αντίθετα, είναι μια απόφαση και μια κίνηση που αποδεικνύει τη εσωτερική δύναμη και την ωριμότητά σου. Σημαίνει ότι παίρνεις τον έλεγχο όχι μόνο ενός πρόσκαιρου προβλήματος που σε απασχολεί, αλλά και ολόκληρης της ζωής σου.

Πού και πώς μπορείς να βρεις βοήθεια;

> Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις σε πρώτη φάση είναι να αναφέρεις αυτή την βαθιά εσωτερική ανάγκη σου στους γονείς σου. Εφόσον τους εμπιστεύεσαι πραγματικά, σημαίνει ότι θα κατανοήσουν την επιθυμία σου και θα προθυμοποιηθούν οι ίδιοι να σε βοηθήσουν να επιλέξεις έναν ειδικό –με γνώμονα πάντα τη δική σου τελική επιλογή, η οποία θα σχηματιστεί από το πρώτο κιόλας ραντεβού.

> Τι μπορείς να κάνεις εάν φοβάσαι ότι οι γονείς σου είναι απρόθυμοι -έως και αρνητικοί; Μάθε ότι υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές συμβουλευτικής υποστήριξης, οι οποίες όχι μόνο παρέχουν άμεση βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη να ακούσουν μια βοηθητική φωνή τη στιγμή που τη θέλουν, αλλά επιπλέον, μπορούν να σε καθοδηγήσουν με ασφάλεια και εχεμύθεια σε διά ζώσης επαφή με έναν ειδικό ψυχικής υγείας:

  • Το Χαμόγελο του Παιδιού – Εθνική Γραμμή SOS: 1056
  • Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας: 1107
  • Γραμμή Βοηθείας ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ: 80011 80015
  • Συνήγορος του παιδιού: 800.11.32000
  • Μαζί για το Παιδί: 11525
  • Κλίμακα – Γραμμή βοήθειας για την Αυτοκτονία: 1018
Ανεξάρτητα από το τι …είδους γονείς έχεις, μη διστάζεις να καλέσεις! Είναι το πρώτο βήμα για να νιώσεις καλύτερα, πριν επισκεφθείς έναν ειδικό. 

Μην τα παρατάς

Ό,τι κι αν αντιμετωπίζεις «μέσα» σου, ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείς ότι δεν θα σε βαραίνει από σήμερα μέχρι και όλη την ενήλικη ζωή σου είναι το επικοινωνήσεις και να το βγάλεις «έξω», σε αφτιά που μπορούν να σε ακούσουν και να αφουγκραστούν το πρόβλημά σου.

Επιπλέον, θυμήσου το εξής: Το να λάβεις βοήθεια και λύση σε προβλήματα ψυχικής υγείας δεν σημαίνει ότι θα πάρεις κάποια φαρμακευτική αγωγή, μιας και η σύγχρονη παιδοψυχολογία παρέχει θεραπείες που βασίζονται 100% στην συμβουλευτική.

Είναι αποδεδειγμένο ξανά και ξανά ότι όσο μεγάλο ή βαθιά τραυματικό κι αν είναι το πρόβλημα που βιώνεις και σε χαλάει, από την στιγμή που θα αναζητήσεις και θα λάβεις τη σωστή βοήθεια, μέσα σε λίγο καιρό θα ανακτήσεις τον πλήρη έλεγχο των συναισθημάτων σου, απολαμβάνοντας μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

Πως σου φάνηκε;
Αδιάφορο
0
Ενδιαφέρον
3
Κατανοητό
0
Όχι πολύ καλό
1
Τέλειο
1

Copyright © 2021 QualityNet Foundation.
All Rights Reserved.