Κείμενο: παχυσαρκία

Παχυσαρκία


Ο ανθρώπινος οργανισμός για να επιβιώσει και να μπορεί να λειτουργήσει χρειάζεται ενέργεια. Την ενέργεια αυτή την παίρνει από τα τρόφιμα και τα ποτά.

Ενεργειακό Ισοζύγιο

Με απλά λόγια, είναι μια ζυγαριά στην οποία από τη μία μεριά τοποθετούμε την ενέργεια (θερμίδες) που προσλαμβάνουμε (Ενέργεια Πρόσληψης) από τα φαγητά και τα υγρά που καταναλώνουμε και από την άλλη μεριά τις θερμίδες που “καίμε”, δηλαδή ξοδεύουμε (Ενέργεια Δαπάνης).

Ως ενεργειακό ισοζύγιο (ΕΙ) ορίζεται η διαφορά ανάμεσα στην προσλαμβανόμενη και την δαπανούμενη ενέργεια.

 Ισοζύγιο ενέργειας = Ενέργεια Πρόσληψης - Ενέργεια Δαπάνης

 Όταν το ισοζύγιο ενέργειας είναι 0 (ισορροπία) τότε  το σωματικό βάρος δε μεταβάλλεται. Σταθερό Βάρος.

 Όταν το ισοζύγιο ενέργειας είναι<0 (αρνητικό) τότε έχουμε μείωση σωματικού βάρους. Χάνουμε κιλά, δηλαδή τρώμε λιγότερο και αυξάνουμε την σωματική άσκηση.   Αν αυτό συμβαίνει κάθε μέρα τότε ο οργανισμός μας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και αρρωσταίνει.

 Όταν το ισοζύγιο ενέργειας είναι >0 (θετικό) τότε έχουμε αύξηση σωματικού βάρους. Βάζουμε κιλά και μπορεί να αναπτυχθεί παχυσαρκία αν δεν προσέξουμε.   Συμβαίνει συνήθως όταν τρώμε παραπάνω από αυτό που χρειαζόμαστε και  δε κινούμαστε (όχι άσκηση ή λιγότερη από ότι χρειαζόμαστε). 

Παχυσαρκία

Πρόκειται για μία νόσο που αφορά και επηρεάζει 800 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, για αυτό και έχει χαρακτηριστεί καταχρηστικά ως επιδημία. Η παιδική παχυσαρκία τις τελευταίες δεκαετίες παίρνει επιδημικές διαστάσεις στις ανεπτυγμένες χώρες. Στην Ελλάδα τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη. 

 Η παιδική παχυσαρκία με το πέρασμα του χρόνου επιβαρύνει σημαντικά την υγεία μας και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές π.χ. αυξημένη αρτηριακή πίεση, σακχαρώδης διαβήτης, ψυχολογικές επιπτώσεις, κίνδυνος εμφάνισης άσθματος ή επιδείνωση προϋπάρχοντος άσθματος  κ.λπ. 

Περίπου το 40% των παχύσαρκων παιδιών και το 70% των παχύσαρκων εφήβων γίνονται παχύσαρκοι ενήλικες. (Μ. Χασαπίδου, https://www.eiep.gr)

Σίγουρα όλα αυτά τα έχεις ακούσει. Όμως κάτι που ίσως να μην ξέρεις για την παχυσαρκία παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα:

παχυσαρκία

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για αυτό; Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ):

παχυσαρκία

Επίσης σύμφωνα με τις οδηγίες για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνεται:

  1. Σε σχολεία και χώρους εργασίας να μη διατίθενται ανθυγιεινές τροφές, στα κυλικεία και στους αυτόματους πωλητές
  2. Περιορισμός της διαφήμισης γρήγορου φαγητού και άλλων επεξεργασμένων τροφίμων και ζαχαρούχων ποτών για παιδιά, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στα σούπερ – μάρκετ.
  3. Αύξηση του φόρου στα επεξεργασμένα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη.

Συζήτησε με τον/ την δάσκαλο/α σου: Τι μπορείς εσύ να κάνεις για να αποφύγεις την παχυσαρκία;