Κείμενο 2: τί είναι το τριτογενές κάπνισμα;

Τι είναι το τριτογενές κάπνισμα;

Έχεις παρατηρήσει ότι όταν είσαι σε έναν χώρο όπου οι άλλοι καπνίζουν μετά μυρίζουν τσιγάρο τα ρούχα σου, τα μαλλιά σου, κ.α.; Πιστεύεις ότι είναι μόνο η μυρωδιά που κουβαλάς επάνω σου;

Δυστυχώς όχι… Κουβαλάς επάνω σου ένα σωρό βαρέα μέταλλα, ραδιενεργά στοιχεία και καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται μέσα στον καπνό. Το φαινόμενο αυτό το ονομάζουμε τριτογενές κάπνισμα.

Τριτογενές παθητικό κάπνισμα ή “καπνός …από τρίτο χέρι” (third-hand smoke), είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το αόρατο τοξικό μείγμα που προσκολλάται στα μαλλιά, στα ρούχα των καπνιστών, αλλά και στα έπιπλα ενός χώρου στον οποίο έχουν, προηγουμένως, καπνίσει. Το τοξικό αυτό μείγμα περιέχει βαρέα μέταλλα, καρκινογόνες ουσίες και ραδιενεργά στοιχεία, ικανά να μολύνουν ένα παιδί που ανυποψίαστο μπουσουλάει στο πάτωμα και κατόπιν βάζει τα χέρια του στο στόμα ή τα κατοικίδια μας ή οποιονδήποτε έρχεται σε επαφή με τα αντικείμενα του σπιτιού ενός καπνιστή. Το τριτογενές κάπνισμα παραμένει, έστω και αν ο χώρος αυτός αεριστεί.