Κείμενο 1: τι είναι το παθητικό κάπνισμα;

Τι είναι το παθητικό κάπνισμα;

Όταν ένα άτομο εισπνέει τοξικές αναθυμιάσεις που έχουν παραμείνει στον αέρα ή σε γύρω αντικείμενα, αφού έχει καπνιστεί με οποιοδήποτε καπνικό προϊόν π.χ. τσιγάρο ή ηλεκτρονικό τσιγάρο, τότε το άτομο αυτό εκτίθεται στο παθητικό ή περιβαλλοντικό κάπνισμα. Αναφέρεται επίσης στην έκθεση αγέννητων μωρών στον καπνό της μητέρας.

Το παθητικό κάπνισμα ή περιβαλλοντικό κάπνισμα έχει δύο μορφές:

παθητικό ή περιβαλλοντικό κάπνισμα


Τι είναι το δευτερογενές κάπνισμα (second – hand smoking):

Το δευτερογενές κάπνισμα συνήθως ταυτίζεται με το παθητικό κάπνισμα. Είναι η εισπνοή του καπνού, όταν κάποιος άλλος καπνίζει. Η έκθεσή μας στο παθητικό κάπνισμα σε έναν κλειστό χώρο γίνεται:

  1. από την εκπνοή του καπνιστή
  2. από τον καπνό του αναμμένου τσιγάρου ή ηλεκτρονικού τσιγάρου

Το παθητικό κάπνισμα από τον καπνό του αναμμένου τσιγάρου είναι πιο επιβλαβές από αυτό από την εκπνοή του καπνιστή. Αυτό συμβαίνει διότι ο καπνός από την εκπνοή του καπνιστή έχει ήδη φιλτραριστεί στα πνευμόνια του και έχουν δεσμευτεί κάποιες ουσίες.

Η έκθεσή μας στο παθητικό κάπνισμα γίνεται κυρίως στους παρακάτω χώρους:
  • στο σπίτι, όταν καπνίζει οποιοσδήποτε μέσα σε αυτό π.χ. ο μπαμπάς
  • σε χώρους εργασίας, όπως στο σχολείο, στα μαγαζιά κ.α.
  • σε χώρους διασκέδασης, όπως τα εστιατόρια
  • σε μέσα μεταφοράς, όπως στο αυτοκίνητο

Το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει όχι μόνο αυτούς που βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τον καπνιστή, αλλά και το έμβρυο είτε στην περίπτωση που η ίδια η μητέρα καπνίζει είτε σε περίπτωση που η μητέρα βρίσκεται στον ίδιο χώρο με έναν καπνιστή.

Σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, το κάπνισμα απαγορεύεται στους κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως το σχολείο. Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος στην υγεία και θεωρείται πράξη βίας σε αυτόν που το υφίσταται.