Κείμενο 1: τι είναι σωματική δραστηριότητα, οργανωμένη, μη οργανωμένη

Διάβασε το κείμενο και παρατήρησε την εικόνα της Πυραμίδας.

Σωματική Δραστηριότητα


Ένας σημαντικός παράγοντας της ανθρώπινης υγείας και καλής ζωής του ανθρώπου είναι η σωματική δραστηριότητα.

σωματική δραστηριότητα

Ως σωματική δραστηριότητα ορίζουμε κάθε μορφή κίνησης που είναι αποτέλεσμα της συστολής των μυών του σώματός μας με ταυτόχρονη δαπάνη ενέργειας.

Η σωματική δραστηριότητα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

  • Μη οργανωμένη σωματική δραστηριότητα: Είναι όλες οι καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το παιχνίδι, το ανέβασμά της σκάλας, οι δουλειές του σπιτιού, ο χορός, η κηπουρική...
  • Οργανωμένη σωματική δραστηριότητα: Είναι όλα τα οργανωμένα και σχεδιασμένα προγράμματα με στόχο τη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης και την μάθηση συγκεκριμένων τεχνικών δεξιοτήτων που γίνεται συνήθως σε συλλόγους και σωματεία όπως π.χ. συμμετοχή σε ομάδες αθλημάτων, αθλοπαιδιών κ.α.

Έτσι για παράδειγμα το να βάζεις μουσική και να χορεύεις μόνος/η στο σπίτι είναι μη οργανωμένη δραστηριότητα, όταν πηγαίνεις σε μια σχολή χορού και μαθαίνεις χορό είναι μια οργανωμένη σωματική δραστηριότητα, γιατί επιπλέον της έκφρασης και της χαράς που αισθάνεσαι όταν χορεύεις στο σπίτι, στο μάθημα μαθαίνεις συγκεκριμένες τεχνικές και στοχεύεις στην καλή σου φυσική κατάσταση.

Η σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να υπάρχει στη ζωή σου σε καθημερινή βάση. Παρακάτω βλέπεις την πυραμίδα της σωματικής δραστηριότητας.


Η πυραμίδα της σωματικής δραστηριότητας