Now Reading
5 + 1 λόγοι για τους οποίους το κάπνισμα δεν είναι καθόλου «cool»
η υγεία μου, η ζωή μου

5 + 1 λόγοι για τους οποίους το κάπνισμα δεν είναι καθόλου «cool»

  • Νίκος Αγάθος, Δημοσιογράφος

Εάν δεν έχεις δοκιμάσει μέχρι τώρα τσιγάρο, σου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την ισχυρή θέληση και την αληθινή ωριμότητα που σε χαρακτηρίζει στην ηλικία που βρίσκεσαι -αντίθετα με κάποιους συμμαθητές και φίλους σου, που νομίζουν ότι είναι «μάγκες», «cool» και «μοδάτοι» επειδή καπνίζουν.

Και για να σου ανεβάσουμε ακόμη περισσότερο το ηθικό, σου λέμε ότι το κάπνισμα δεν είναι καθόλου «μαγκιά», αλλά ούτε «μόδα». Ούτε καν «φάση».

Στην πραγματικότητα το κάπνισμα είναι τόσο «cool», όσο το να θέλεις να παίξεις ρώσικη ρουλέτα ξέροντας ότι έχεις 1 στις 6 πιθανότητες να αυτοκτονήσεις! Μόνο που με ένα τσιγάρο στο στόμα, οι πιθανότητες να πεθάνεις είναι περισσότερες από το «παιχνίδι» με ένα περίστροφο στον κρόταφο: 4 στους 10 θανάτους από καρκίνο κάθε είδους, και περίπου 9 στους 10 πρόωρους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα έχουν αιτία το κάπνισμα.

Παρωχημένη μόδα, θανατηφόρα συνήθεια. Άρα, καθόλου «cool»

Το να μην γίνεις ποτέ καπνιστής, εκτός από το γεγονός ότι θα σου επιτρέψει να είσαι «αφεντικό» του εαυτού σου και της υγείας σου, μπορεί να σε κάνει αληθινά «cool», ξεπερνώντας τα στερεότυπα των παλαιότερων γενεών (μην πας μακριά, δες τους γονείς και τους παππούδες σου, που φουμάρουν τσιγάρα σα να μην υπάρχει αύριο).

Ακόμη κι εάν σε τρώει η περιέργεια να καπνίσεις έστω και ένα τσιγάρο, εδώ θα μάθεις γιατί, πώς και πόσο θα σε χαλάσει με την πρώτη ρουφηξιά:

  1. Θεωρείς «cool» ένα άτομο εξαρτημένο από τα σκληρά ναρκωτικά; Όχι, φυσικά. Μάθε όμως ότι καπνίζοντας ένα -συγκριτικά «αθώο»- τσιγάρο, αυτόματα γίνεσαι junkie της νικοτίνης, η οποία είναι το ίδιο άμεσα εθιστική με την κοκαΐνη και την ηρωίνη.
  1. Άραγε, θα αισθάνεσαι το ίδιο «cool» όταν αντιληφθείς -σχεδόν αμέσως- ότι το τσιγάρο επηρεάζει δραματικά τις αντοχές σου στα αθλήματα που παίζεις με την ομάδα ή τους φίλους σου;
  1. Πόσο «cool» θα δείχνεις έχοντας παρέα ένα γύψο και δυο πατερίτσες αγκαλιά για περισσότερους από 3 ή 4 μήνες εάν τραυματιστείς σοβαρά, αφού ένας καπνιστής θα χρειαστεί 70% περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί ένα κάταγμα οστού.
  1. Είναι «cool» να μην έχεις έστω και ένα φλερτ; Εάν καπνίζεις και έχεις να φιληθείς σε πάρτι από όταν ήσουν στο δημοτικό, δεν χρειάζεται να αναρωτιέσαι γιατί: Τα χείλη σου είναι πικρά σαν δηλητήριο και η ανάσα σου βρωμάει σαν σταχτοδοχείο! Το ίδιο ανυπόφορη είναι η δυσωδία στα μαλλιά, τα ρούχα και τα δάχτυλά σου.
  1. Δεν είναι καθόλου «cool» να μην έχεις ούτε μισό ευρώ στην τσέπη για να περάσεις τη βδομάδα, όταν έχεις δαπανήσει όλο το χαρτζιλίκι σου σε τσιγάρα.

+1. Πόσο «cool» θα αισθάνεσαι μετά από λίγα χρόνια -στην ακμή της ενήλικης ζωής και της καριέρας σου-, όταν βρεθείς σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου πάσχοντας από βαριές καρδιοαναπνευστικές παθήσεις, εγκεφαλικό ή και καρκίνο εξαιτίας του τσιγάρου;

Για να είσαι πραγματικά «cool», μην ξαναβάλεις τσιγάρο στο στόμα σου. Εκτός από το ότι θα αποφύγεις το ρίσκο να πεθάνεις πρόωρα, η ζωή σου χωρίς τσιγάρο είναι η καλύτερη «μόδα» που μπορείς να λανσάρεις για το «image» σου, βιώνοντας μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και καλύτερη αυτοπεποίθηση. Διάδωσέ το, φώναξέ το, ανάρτησέ το: «Δεν καπνίζω και είμαι πολύ “cool”»!

 

Επιπλέον πληροφορίες και πηγές:

Τι θεωρείται σήμερα αληθινά «cool» στην εφηβεία; Διάβασε τη λίστα

………………………………………………………………………….

Τα στοιχεία που αποκαλύπτει η επιστημονική έρευνα για το κάπνισμα στον μαθητικό πληθυσμό, δεν είναι καθόλου «cool»

Πως σου φάνηκε;
Αδιάφορο
0
Ενδιαφέρον
3
Κατανοητό
0
Όχι πολύ καλό
1
Τέλειο
1

Copyright © 2021 QualityNet Foundation.
All Rights Reserved.