Now Reading
Με ποιους τρόπους θα ενθαρρύνουμε το παιδί μας να μην γίνει καπνιστής
θέλω να γίνω πρότυπο για τη ζωή του

Με ποιους τρόπους θα ενθαρρύνουμε το παιδί μας να μην γίνει καπνιστής

  • Νίκος Αγάθος, Δημοσιογράφος

Το να αποφασίσουμε να μιλήσουμε στο παιδί μας για το κάπνισμα αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές υποχρεώσεις μας ως γονείς. Και πιθανώς πολλοί από εμάς να θεωρούμε πως δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια συζήτηση στα 5 ή 6 χρόνια της ζωής του, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο νωρίτερα ένα παιδί αντιληφθεί τους κινδύνους της συνήθειας του καπνίσματος από εσάς, τόσο το καλύτερο για το ίδιο το παιδί.

Μια έρευνα του Οργανισμού Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA), με τον τίτλο «Youth and Tobacco» (Νεολαία και Καπνός), η οποία ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, έδειξε ότι το 90% των ενήλικων καπνιστών έπιασαν στα χέρια τους τσιγάρο όταν ήταν στην αρχή της εφηβείας, δηλαδή την χρονική στιγμή που ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος είναι έως και 90% πιο ευάλωτος στον εθισμό στη νικοτίνη. Είναι εκείνα τα άτομα, που φτάνοντας στο μεταίχμιο της ενηλικίωσης καπνίζουν συστηματικά, όντας απολύτως εξαρτημένοι, αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη.

4 χρηστικές συμβουλές με σκοπό να βοηθήσουμε το παιδί μας να μην επιλέξει το κάπνισμα ως τρόπο ζωής

Ποτέ δεν είναι νωρίς να μιλήσουμε ανοιχτά και σοβαρά με το παιδί μας για το κάπνισμα. Και, σύμφωνα με τους ειδικούς, μια τέτοια βλαβερή συνήθεια μπορεί να προληφθεί καλύτερα όσο τα παιδιά δεν έχουν περάσει το κατώφλι της προεφηβείας.

> Το να πούμε σε ένα παιδί 6, 7 ή 12 ετών ότι μετά από κάποια χρόνια θα αποκτήσει καρκίνο των πνευμόνων εξαιτίας του τσιγάρου, είναι πιθανώς κάτι που δεν μπορούν να αναλογιστεί. Τα παιδιά σ’ αυτή την ηλικία θα ανταποκριθούν καλύτερα στις άμεσες επιπτώσεις του καπνίσματος που θα τους παραθέσουμε, όπως η αποπνικτική αίσθηση και ο έντονος βήχας σε κάθε ρουφηξιά, η άσχημη μυρωδιά σε ρούχα και μαλλιά, η δυσάρεστη αναπνοή -και μεσοπρόθεσμα, οι λεκέδες νικοτίνης και πίσσας στα δόντια τους.

> Εάν το παιδί μας είναι ένας εκκολαπτόμενος αθλητής, είναι σκόπιμο να συνδέσουμε τους κινδύνους του καπνίσματος με την απόδοσή του, εξηγώντας του με απλά λόγια πώς το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να παίζει ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή τένις με διαρκή υψηλή αντοχή χωρίς να του κόβεται η ανάσα.

> Η διαρκής, επίμονη και επιθετική συζήτηση εναντίον του καπνίσματος με το παιδί μας, με φράσεις όπως «Όλοι οι καπνιστές είναι κακοί», «Σου απαγορεύω να καπνίσεις», «Εάν καπνίσεις θα πεθάνεις», κλπ., είναι λάθος. Ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά στην αρχή της εφηβείας, μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να τους οδηγήσει να δοκιμάσουν το τσιγάρο, μόνο και μόνο επειδή τους λέμε ότι απαγορεύεται. Αντί λοιπόν να μιλάμε για τους κινδύνους του καπνίσματος επανειλημμένα και με αυστηρότητα, ας του εξηγήσουμε τα οφέλη της υγιούς επιλογής ζωής χωρίς τσιγάρο, μέσα από πρότυπα αθλητών που θαυμάζει.

> Εάν εμείς οι ίδιοι είμαστε καπνιστές, το παιδί πιθανώς να μας μιμηθεί από πολύ νωρίς. Ακόμη κι αν πούμε στο παιδί μας ότι θέλουμε να κόψουμε το τσιγάρο, τα λόγια μας δεν είναι πιθανό ότι θα είναι αποτελεσματικά. Επομένως, ίσως είναι καιρός να ενημερωθούμε από το γιατρό μας σχετικά με τους τρόπους που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να σταματήσουμε το κάπνισμα, συμβάλλοντας σημαντικά προς όφελος τόσο της δικής μας υγείας, όσο -κυρίως- της μελλοντικής ζωής του παιδιού μας χωρίς τσιγάρο. 

Επιπλέον πληροφορίες και πηγές: 

Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος (Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία)

………………………………………………………

Γιατί καπνίζουν οι νέοι; (Κέντρο Υγείας Παιδιών και Εφήβων – Ηλιαχτίδα)

Πως σου φάνηκε;
Αδιάφορο
0
Ενδιαφέρον
3
Κατανοητό
0
Όχι πολύ καλό
1
Τέλειο
1

Copyright © 2021 QualityNet Foundation.
All Rights Reserved.