Now Reading
Πώς θα προφυλάξουμε τα παιδιά μας από την παχυσαρκία
θέλω να γίνω πρότυπο για τη ζωή του

Πώς θα προφυλάξουμε τα παιδιά μας από την παχυσαρκία

  • Νίκος Αγάθος, Δημοσιογράφος

Αν έχετε την πεποίθηση ότι το λίγο (ή πολύ παραπάνω) πάχος που έχει το παιδί σας, θα το πάρει «μπόι» όσο μεγαλώνει, απατάσθε οικτρά. Στην πραγματικότητα, τα υπέρβαρα παιδιά διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν άσθμα, σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο, προβλήματα στα οστά και τις αρθρώσεις, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις. Είναι επίσης πιο πιθανό να βιώσουν εκφοβισμό, κοινωνική απομόνωση, κατάθλιψη και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, σε σύγκριση με τα παιδιά φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Αλλά αυτό που πρέπει να ηχήσει σαν μεγαλύτερο καμπανάκι κινδύνου στα αφτιά σας, είναι τα επιστημονικά στοιχεία που συνδέουν το αυξημένο σωματικό βάρος με την καρκινογένεση, κατατάσσοντας την παχυσαρκία ως τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία εμφάνισης καρκίνου μετά το κάπνισμα.

Πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες που κοινοποίησε η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας  έδειξαν μία ισχυρή συσχέτιση της παιδικής παχυσαρκίας με την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου στους ενήλικες, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, των νεφρών, καθώς και του καρκίνου της μήτρας και του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κλπ. Περίπου 16-20% των θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες και 14% στους άνδρες πιθανολογείται ότι οφείλονται στην παχυσαρκία.

Πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας: 5 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι

Η παχυσαρκία δεν είναι μια πρόσκαιρη συνθήκη του σώματος αλλά μια πολύπλοκη ασθένεια. Αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν φάρμακα ή «μαγικές» συνταγές για μια τέτοια ύπουλη νόσο, εναπόκειται σε μας να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από την παχυσαρκία, ξεκινώντας με μερικά απλά βήματα.

> Μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα, και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά (δηλαδή, τροφές που εμφανίζουν τη χαρακτηριστική χρωματική παλέτα του ουράνιου τόξου) θεωρείται ως η πιο υγιεινή από τους ειδικούς.

> Τα περισσότερα παιδιά τρώνε και πίνουν πάρα πολλά πρόσθετα σάκχαρα στην καθημερινότητά τους, τα οποία αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις. Ένας καλός τρόπος για να μειώσουμε την κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης των παιδιών μας είναι να αποφεύγουμε τα τυποποιημένα γλυκά και σνακ, τους συσκευασμένους χυμούς και τα έτοιμα ροφήματα (ειδικά τα αναψυκτικά τύπου κόλα) και να τους προσφέρουμε κάθε μέρα 100% φυσικούς φρεσκοστυμμένους χυμούς και υγιεινά σνακ από μέλι, καρπούς και δημητριακά.

> Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα. Έτσι θα χτίσουν ισχυρότερους μυς και οστά, θα αποκτήσουν καλύτερη καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση και θα διατηρούν το σωματικό λίπος σε φυσιολογικά επίπεδα.

> Έχει μετρηθεί πως τα περισσότερα παιδιά περνούν πάνω από 7 ώρες την ημέρα καθισμένα ή ξαπλωμένα παρέα με μια ηλεκτρονική συσκευή. Και αυτή η συνήθεια σχετίζεται με κακό ύπνο, έλλειψη συγκέντρωσης στα μαθήματα, διαταραχές στρες και συμπεριφοράς, και φυσικά αυξημένο ρίσκο ανάπτυξης παχυσαρκίας.
Όσο μειώνουμε τον χρόνο χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών, τόσο περισσότερο χρόνο κερδίζουμε για οικογενειακές δραστηριότητες, οι οποίες θα στοχεύουν σε ποικίλες κοινές δράσεις για σωματική άσκηση με τα παιδιά μας κάθε μέρα, συνδυαστικά με τη διατήρηση συγκεκριμένων ωρών οικογενειακών γευμάτων.

> Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι ο καλός βραδινός ύπνος είναι κρίσιμος για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, της παχυσαρκίας, της κακής ψυχικής υγείας και των προβλημάτων συγκέντρωσης και συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά 6 έως 12 ετών χρειάζονται 9 έως 12 ώρες αδιάλειπτου ύπνου κάθε βράδυ, ενώ οι έφηβοι τουλάχιστον 8 ώρες.

Ως γονείς, έχουμε την υποχρέωση να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ακολουθήσουν το σωστό μονοπάτι προς μια καλή υγεία σε ολόκληρη τη ζωή τους. Και εάν θέλουμε ακόμη καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα, είναι σκόπιμο να συνεργαστούμε με έναν ειδικό (παιδίατρο, ενδοκρινολόγο, διαιτολόγο).

 

Επιπλέον πληροφορίες και πηγές:

Παιδική παχυσαρκία (Υπουργείο Υγείας – Τομέας Διατροφής)

……………………………………………………………………………………………………………

Παγκόσμια πρωτιά της Ελλάδας στην κεντρική Παιδική Παχυσαρκία (Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία)

……………………………………………………………………………………………………………

Ο ρόλος της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στη νοσηρότητα και θνητότητα στην ενήλικο ζωή (Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας)

Πως σου φάνηκε;
Αδιάφορο
0
Ενδιαφέρον
3
Κατανοητό
0
Όχι πολύ καλό
1
Τέλειο
1

Copyright © 2021 QualityNet Foundation.
All Rights Reserved.