slide 1
Image Slide 2
White Brown Cow
Shadow

η υγεία μου, η ζωή μου

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ – ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 

Τι ορίζουμε ως ψυχική υγεία

Με τον όρο «ψυχική υγεία» αναφερόμαστε σε μια κατάσταση ευημερίας, κατά την οποία το άτομο συνειδητοποιεί τις δυνατότητές του, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα συνηθισμένα άγχη της ζωής, μπορεί να εργάζεται παραγωγικά και αποτελεσματικά και είναι ικανό να προσφέρει στο κοινωνικό του περιβάλλον (WHO, 2001). Η θετική ψυχική υγεία ορίζεται ως μια κατάσταση ισορροπίας που περικλείει εφτά χαρακτηριστικά:

  • Την επίγνωση από το άτομο της ταυτότητάς του
  • Τη δυνατότητα του ατόμου να είναι αυτοδύναμο
  • Τη δυνατότητα αντίστασης στο stress
  • Τη δυνατότητα του ατόμου να είναι ενεργητικό και ανεξάρτητο από κοινωνικές επιρροές
  • Την ικανότητα να ελέγχει το περιβάλλον
  • Την ικανότητα να αγαπά, να εργάζεται, να διασκεδάζει
  • Τη δυνατότητα να επιλύει τα προβλήματά του

Ένα εκτενές σώμα εμπειρικών ευρημάτων έχει δείξει πως τα άτομα με θετική αυτό-εικόνα, αίσθημα αυτό-αποτελεσματικότητας και ελέγχου απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής (Zissi, Barry & Cochrane, 1998).

 

Συναισθηματική Αγωγή

Όσο πιο εύκολο είναι τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να τα εκφράζουν και να τα διαχειρίζονται τόσο πιο κοντά στην αυτεπίγνωση και στην ψυχική υγεία βρίσκονται.

Τα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα είναι η χαρά, η τεμπελιά, η εγκατάλειψη, ο πόνος, η απομόνωση, η απογοήτευση, ο θυμός, η αδιαφορία, η ηρεμία, η ντροπή, η αγάπη, η μοναξιά, η αγωνία, η λύπη, το μίσος, η ζήλια, η κακία, η θλίψη, το άγχος, η περιέργεια, το ενδιαφέρον, η αδιαφορία, η έκπληξη, ο φθόνος, η ανησυχία, ο τρόμος, η φιλία, η ευτυχία, ο φόβος, η στενοχώρια, ο εκνευρισμός, η στοργή, ο ενθουσιασμός, η ικανοποίηση, η υπερηφάνεια και η αποδοχή.

Ιδιαίτερη προσοχή θέλει το συναίσθημα του θυμού, γιατί η μη αναγνώριση του ως συναισθήματος και της πηγής του, η αποφυγή του και η προβληματική του διαχείριση μπορεί να δημιουργήσει ποικίλα προβλήματα κοινωνικής και προσωπικής φύσεως στο άτομο. 

 

Αυτοεκτίμηση

Ως αυτοεκτίμηση νοείται η γενική έννοια «τα έχω καλά με τον εαυτό μου. Πώς αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου, τι πιστεύω για αυτόν και τις ικανότητές του. Η σύνδεση της αυτοεκτίμησης με τη σωματική, νοητική και συναισθηματική ευημερία είναι πλέον αναγνωρισμένη. Η αυτοεκτίμηση αποτελεί θεμελειώδες στοιχείο της μάθησης, της αποτελεσματικότητας και της ανάπτυξης κοινωνικών ενδιαφερόντων. Η πιθανότητα σύνδεσης της χαμηλής αυτοεκτίμησης με κοινωνικά ζητήματα στην εφηβεία, όπως η εγκυμοσύνη και οι εθισμοί είναι αναγνωρισμένη.

Μπορούμε να συνοψίσουμε τα βασικά δομικά στοιχεία της αυτοεκτίμησης ως εξής:

  • Ποιος είμαι
  • Ο κοινωνικός μου περίγυρος – οι φίλοι μου
  • Τα συναισθήματά μου
  • Νιώθω καλά με αυτό που είμαι και φροντίζω τον εαυτό μου
  • Η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων 

 

Οι διαπροσωπικές σχέσεις των παιδιών – η φιλία

Η παιδική φιλία είναι μια προπαιδευτική εμπειρία. Οι παιδικές φιλίες δίνουν τις πρώτες ευκαιρίες στο άτομο να νιώθει ελεύθερο, να μοιράζεται τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του με κάποιον άλλο, χωρίς να φοβάται ότι απειλείται το δικό του «Εγώ». Το παιδί που δε μπορεί να αναπτύξει και δεν έχει παιδικές φιλίες, το πιθανότερο είναι ότι θα ζήσει, και στις επόμενες φάσεις της ζωής του, στη μοναξιά, στην απομόνωση και στην αποξένωση, στο περιθώριο της κοινωνίας.

Τα παιδιά πρέπει να μπορούν να σχετιστούν, να συνεργαστούν και να αναπτύξουν κοινωνικές σχέσεις.

Η αποτίμηση των συναισθημάτων και η επιτυχής αντιμετώπιση δύσκολων ή αμφιλεγόμενων καταστάσεων μέσα στην ομάδα ή στην σχέση οδηγεί τα παιδιά να αναπτύξουν τα συναισθήματα της αυταξίας, και της αυτοαποτελεσματικότητας. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αναπτύξουν και ένα υγειές επίπεδο συναισθηματικής αντοχής: δηλαδή να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν προσωρινά όπως αυτά της απελπισίας ή της απογοήτευσης, χωρίς να παρασύρονται από αυτά ή να τα προσλαμβάνουν ως αποτυχία.

 

Βιβλιογραφία – Πηγές:

Επιστημονικός συνεργάτης
ΕΟΠΕ
Φορέας Υλοποίησης
qualitynet foundation
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας
in action for a better world